Podeli vest

Mnogi smatraju da je petak 13. najnesrećniji dan. Bilo da ste sujeverni ili ne, ovih pet stvari bi trebalo da znate o ovom danu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

petak 13
Foto: Shutterstock

Za početak, petak 13. nije najbaksuzniji i najnesrećniji dan u godini, već deveti utorak posle Božića, bar je to narodno verovanje u Srbiji.

1. Strah od petka 13. verovatno potiče iz hrišćanstva

Profesor sa Univerziteta u Ajovi koji se specijalizovao za praznoverja smatra da je ovaj dan na neki način povezan sa raspećem Isusa koje se dogodilo u petak. On podseća da se venčanja u srednjem veku nikada nisu održavala u petak, a izbegavala su se i duća putovanja.Profesor psihologije Stuart Vyse smatra da bi broj 13. mogao biti povezan sa brojem gostiju koji su prisustvovali Tajnoj večeri na kojoj je Juda bio 13. gost

2. Strah od petka 13. ima ime

Paraskevidekatriafobija je naziv za strah od petka 13. koji nije retka pojava u svetu. U simptome se ubraja blaga anksioznost, pa čak i ozbiljni napadi panike.

3. Statistika ne pokazuje da je ovaj dan najbaksuzniji

Petak 13. se ne razlikuje se od ostalih dana. Studija objavljena u World Journal of Surgery pokazuje da ne postoji povezanost između nesretnog dana i povećanog broja poseta bolnici. Nije uočena ni relacija između petka 13. i poziva hitnoj pomoći.

4. Veštice, pogubljenja i templari se vezuju za ovaj datum

Još jedno verovanje o proglašenju petka 13. za najnesrećniji dan vezuje se za događaj kada je stotine vitezova Templara zarobljeno i mučeno u Francuskoj 1307. godine za vreme Filipa IV, u petak 13. oktobra. Takođe, 13 veštica je potrebno za “veštičiji odred”, pa neki smatraju da i taj podatak ima veze sa ovim danom. Dodatno, sva pogubljenja u Velikoj Britaniji izvođena su u petak.

5. Svetska ekonomija trpi zbog sujeverja

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: