Pandemija, divljanje inflacije, pad berzi i rat u Ukrajini turobna su stvarnost zbog koje se ovogodišnji WEF-a održava pod nazivom „Istorija na prekretnici”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

DAVOS
Foto Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

U švajcarskom skijaškom centru Davos, nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom, počinje danas godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (WEF), a na četvorednovnom skupu će jedna od glavnih tema biti Ukrajina.

Dugotrajna pandemija, divljanje inflacije, pad berzi i rat u Ukrajini turobna su stvarnost zbog koje se ovogodišnji WEF-a održava pod nazivom „Istorija na prekretnici”.

Ne samo da je drugačiji globalni ekonomski i geopolitički ambijent u kojem se održava skup, već su i vremenski uslovi promenjeni. Umesto uobičajenog snega i oštrog januarskog vazduha, majski Davos prati kiša, pa je WEF u pakete dobrodošlice za učesnike uključio kišobrane umesto krampona, prenosi “Blumberg”.

Lista gostiju je takođe kraća za više stotina imena, a upadljivo je odsustvo mnogih titana iz sveta finansija, poput šefova Goldman Saksa, JPMorgan Čejsa, Blek Roka, a izostao je i kontingent ruskih superbogataša, od kojih su neki, koji su prisustvovali forumu 2020, sada pod sankcionijama. NJujorška agencija napominje da je odustno i mnogo poslovnih magnata iz Kine.

Istovrmeeno, Rojters piše da je Rusija po pravilu imala svoju kuću na Svetskom ekonomskom forumu za poslovne lidere i investitore, a da su ove godine ukrajinski umetnici preuredili prostor u glavnoj ulici u Davosu u „Rusku kuću ratnih zločina” s fotografijama bede i razaranja. Rusija negira optužbe za ratne zločine u sukobu

Učesnicima WEF-a će se, kako navodi britanska agencija, putem video linka obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a među govornicima su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nemački kancelar Olaf Šolc i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Osim ukrajinske krize, oporavak nakon pandemije, borba s klimatskim promenama, budućnost rada, korišćenje novih tehnologija su među temama o kojima će se razgovarati u Davosu.

Na poslovnom planu, diskusije na WEF-u će se verovatno fokusirati na pogoršanje situacije na finansijskim tržištima i pogoršanje globalne ekonomije.

Uprkos svemu, očekuje se da će skup privući oko 2.000 posetilaca. Među njima će biti i oko 90 bogataša sa “Blumbergove” liste milijardera, uključujući filantrope Bila Gejtsa i DŽordža Soroša, mogula hedž fondova Reja Dalija i Indijca Gautama Adanija, koji je ove godine usled naglog skoka ličnog bogatstva postao šesta najbogatija osoba na svetu.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: