Podeli vest

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se danas pod motom “Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

UN GUTERES
Foto: Shutterstock

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se danas, na dan kada je 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a ove godine pod motom “Dostojanstvo, sloboda i pravda za sve”.

U poruci povodom dana ljudskih prava, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je zemlje članice, civilno društvo, privatni sektor i ostale da stave ljudska prava u središte svojih napora kako bi se zaustavili “današnji štetni trendovi”.

Svet se suočava s međusobno povezanim izazovima za ljudska prava bez presedana, naveo je Gutereš.

Generalni sekretar UN je upozorio da su glad i siromaštvo u porastu, čime su ugrožena ekonomska i socijalna prava stotinama miliona ljudi.

Gutereš je saopštio i da se medijske slobode i bezbednost novinara u opasnom padu u skoro svim delovima sveta.

“Nestaje poverenje u institucije, naročito među mladima. Pandemija kovid-19 je dovela do povećanja nivoa nasilja nad ženama i devojčicama”, rekao je Ljudska prava su univerzalna prava koja ima svaki čovek bez obzira na nacionalnost, pol, nacionalnost, veru, rasu, jezik ili bilo koji drugi status.

Obuhvataju pravo na život, obrazovanje, rad, zdravlje i slobodu. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima bila je prvi pravni dokument koji je utvrdio osnovna ljudska prava koja treba univerzalno zaštititi.

Obeležavanje ovog datuma ustanovlјeno je 1950. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) istakla je u saopštenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava da su krizna vremena test za zaštitu ljudskih prava i da, pošto se ljudska prava i dalje krše, moramo da radimo zajedno u duhu dijaloga i na nacionalnom i na međunarodnom nivou, ako želimo da ostvarimo postulat sadržan u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima o svetu u kome su svi jednaki u pravima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

VUČIĆ: Ponosan na svoju Srbiju!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) da je ponosan…