Podeli vest

Viši sud u Londonu odobrio je danas osnivaču Vikilisa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

asanž
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

To znači da će Asanž, koga SAD tereti za odavanje vojnih tajni, moći da ospori američka uveravanja o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i da li će njegovo pravo na slobodu govora biti povređeno, prenosi BBC i dodaje da su se nakon odluke suda Asanžovi advokati zagrlili.

Nakon odluke suda Asanž ima nekoliko meseci da pripremi svoju žalbu, koja će se odnositi na to da li će američki sudovi zaštititi njegovo pravo na slobodu govora kao australijskog državljanina.

Tokom procesa Asanž će ostati u londonskom zatvoru Belmarš visoke bezbednosti, zbog straha da bi mogao da pobegne.

Asanž se zbog zdravstvenog stanja danas nije pojavio pred sudom, a ročištu su prisustvovali njegova supruga Stela, brat i otac.

Njegov pravni tim kaže da bi on mogao da bude u avionu za SAD u roku od 24 sata nakon što sudije donesu odluku, ali i da bi mogao da bude pušten iz zatvora.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je da sudije ne bi trebalo da prihvate uveravanje američkih tužilaca da bi Asanž mogao da dobije zaštitu na osnovu Prvog amandmana zbog toga što američki sud nije obavezan da to poštuje.

“Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija”, rekao je Ficdžerald pred sudom.

Pristalice Asanža okupile su se rano jutros ispred suda u Londonu, držeći transparente i skandirajući “Sloboda za Džulijana Asanža”, a na jednom transparentu upućenom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu piše “Pusti ga, Džo”.

Asanž je optužen za to što je Vikiliks objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima SAD u Avganistanu i Iraku, kao i niz diplomatskih depeša, zbog čega ga američko tužilaštvo tereti za kršenje Zakona o špijunaži.

Asanžove brojne pristalice u svetu ocenjuju da je tužba protiv njega napad na novinarstvo i slobodu govora i osveta.

Brojne grupe za ljudska prava, ali i političari, među kojima je australijski premijer Entoni Albaneze, zatražili su oslobađanje Asanža.

Džulijan Asanž je 2006. godine osnovao Vikiliks preko koga je objavljivao poverljive ili osetljive informacije.

Vikiliks je 5. aprila 2010. godine objavio video snimak koji pokazuje američki helikopterski napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, među njima i dvojica novinara Rojtersa.

Asanž je preko Vikiliksa 25. jula 2010. godine objavio više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izveštaja o ratu u Avganistanu.

U oktobru 2010. godine Vikiliks je objavio 400.000 poverljivih vojnih dosijea koji govore o ratu u Iraku, a sledećeg meseca i hiljade američkih diplomatskih depeša, uključujući i stavove stranih lidera i procene bezbednosnih pretnji.

Asanž je uhapšen 2010. u Velikoj Britaniji, ali je u februaru 2011. godine pušten uz kauciju.

Prekršajni sud u Vestminsteru u Londonu naredio je izručenje Asanža u Švedsku po optužnici za silovanje, ali on se žalio na tu odluku.

Britanski Vrhovni sud odbacio je Asanžovu žalbu, a pet dana kasnije on nalazi utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu i traži politički azil.

Asanž je uhapšen 11. aprila 2019. godine nakon što mu je Ekvador ukinuo politički azil, a 1. maja je osuđen na 50 nedelja zatvora od strane britanskog suda zbog kršenja kaucije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: