Podeli vest

Završne reči na suđenju za ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije treba da izloži zamenik tužioca za organizovani kriminal, nakon čega će isto učiniti i advokati odbrane, okrivljeni i punomoćnici oštećenih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za danas završne reči u okviru pretresa u drugostepenom postupku koji se vodi protiv četvorice nekadašnjih radnika Državne bezbednosti, prvostepeno osuđenih na kaznu zatvora od ukupno 100 godina zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Završne reči treba da izloži zamenik tužioca za organizovani kriminal, nakon čega će isto učiniti i advokati odbrane, okrivljeni i punomoćnici oštećenih.

Sudija je ograničila stranke u postupku da imaju po 20 minuta za završne reči.

Na suđenju u utorak otvorena je i kutija koja je dostavljena iz depozita Višeg suda u Beogradu, a u kojoj se nalazi oko 40 nosača podataka, odnosno diskova i kaseta. Ranije tokom pretresa sud je odbio da se uradi rekonstrukcija Ćuruvijnog ubistva, što je odbrana predložila.

Sud je odlučio da se pročitaju iskazi iz istrage oko 80 svedoka među kojima su iskazi i Milorada Ulemeka Legije, Dejana Milenkovića Bagzija, braće Aleksandra i Miloša Simovića, kao i nekadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, Aleksandara Tijanića, Franka Simatovića i Jovice Stanišića.

Odbijen je predlog odbrane da se iz predmeta izdvoje zapisi sa saslušanja Ulemeka i braće Simović, jer, kako je istakla sudija, zapisnici o saslušanju su sačinjeni u skladu sa tadašnjim zakonom u prisustvu banioca i nekih okrivljenih.

Odbijeni su i predlozi odbrane da sud zatraži video snimke sa nadzornih kamera u Tužilaštvu za organizovani kriminal od kraja 2013. do februara 2014. godine, da se pribavi iskaz Dejana Milenkovića Bagzija u trenutku kada je sticao status svedoka-saradnika, kao i gde se nalazila kancelarija Franka Simatovića pre bombardovanja.

Sud je doneo rešenje da otvori pretres na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon sto je razmatrao njihove žalbe na drugu prvostepenu presudu.

Precizirajući razloge za pretres, Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda, usled čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, što je uticalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda, zbog podstrekivanja na ubistvo, na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđeni su tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Prvu prvostepenu presudu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo je Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica, koje se ne pominje u optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je živeo.

Ubijen je između 16.39 i 16.45, dok je sa njim u društvu bila Branka Prpa, koja od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: