Podeli vest

Beograd će po prvi put biti domaćin Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koju od 24. do 29. oktobra organizuju Ermitaž, jedan od najvećih muzeja na svetu, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija “Gasprom njeft”, najavili su organizatori.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

narodni muzej
Foto: Shutterstock

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Ermitaž će istovremeno otvoriti dve izložbe: “Nevidljiva umetnost” i “Carski porcelan”.

Inkluzivni projekat “Nevidljiva umetnost” pružiće posetiocima priliku da bukvalno dotaknu istoriju: da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža.

Izložba “Carski porcelan” povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha.

Obe izložbe u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene za publiku od 24. oktobra do 24. novembra 2023. godine.

Maja Gojković, potpredsednica Vlade, ministarka kulture Republike Srbije izrazila je zadovoljstvo što se prvi Dani Ermitaža organizuju u Srbiji.

“To predstavlja priznanje za našu kulturu i potvrdu da kao država zavređujemo značajno mesto na međunarodnoj umetničkoj sceni. Kroz istoriju smo pokazali da kao narod umemo da čuvamo svoju tradiciju ali i da poštujemo različitost. Kultura nam pomaže da se bolje upoznamo i povežemo sa drugim narodima kako bismo nastavili da negujemo kulturno blago koje imamo, a uporedo razvijali savremeno stvaralaštvo za buduće naraštaje. To potvrđujemo i kao domaćini ove važne manifestacije koja će posetiocima naših najznačajnijih ustanova kulture u Beogradu i Novom Sadu približiti bogatstvo Ermitaža i rusku umetnost” poručila je Gojković i dodala da će Dani Ermitaža premijerno domaćoj publici predstaviti deo impresivnog opusa jednog od najpoznatijih umetničkih i kulturno – istorijskih muzeja na svetu.

Gojković naglašava da će publika tokom manifestacije imati priliku da upozna i rusko filmsko stvaralaštvo, operu, arheologiju i čuveni Balet Jakobson iz Sankt Peterburga.

“Uz kvalitetan program, Dani Ermitaža su i prilika za naše umetnike da razmene iskustva, prošire vidike i iznedre nove ideje kojima će obogatiti kulturnu pozornicu Srbije. Uz dobrodošlicu dragim gostima iz ruskih ustanova kulture, nadam se da će manifestacija prerasti u tradiciju na radost svih umetnika i poklonika umetnosti” kazala je Gojković.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, sanktpeterburški Balet Jakobson izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra.

Na istoj sceni, 28. oktobra biće održan koncert poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova “Imperatorke” i “Petar I – poslednji car i prvi imperator”, koje će predstaviti partner manifestacije “Prijatelji Sankt Peterburga”.

Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master klase, seminari i okrugli stolovi.

Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje “Peterburški mostovi kulture” na Univerzitetu u Beogradu.

Pored toga, u okviru Dana Ermitaža u Beogradu i Novom Sadu biće održana rusko-srpska naučna arheološka konferencija.

Piotrovski kaže da je Srbija prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj Ermitaž pokreće sveobuhvatan program svog prisustva.

“Dani Ermitaža su samo početak dugoročnog delovanja našeg muzeja u regionu. U složenoj međunarodnoj situaciji, format Dana Ermitaža omogućava nam da nastavimo punopravni kulturni dijalog između prijateljskih zemalja i razmenjujemo naučna iskustva i nova otkrića u oblasti nauke i umetnosti. Pravimo prvi i veoma važan korak u razvoju naših projekata u Srbiji” kaže Piotrovski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

orlić

VLADA: Orlić zvanično direktor BIA-e

Vlada Srbije donela je danas na sednici rešenje o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije. Saglasnost da Orlić bude…