Podeli vest

Ekološke zone koje isključuju starija dizel vozila iz saobraćaja u nekim gradskim centrima su tema žestokih debata. Njihovi vlasnici posebno vole da dovode u pitanje njihovu korisnost. Ipak, nova studija bi trebalo da prekine ove debate.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Zagađenje Beograd
Foto: Shutterstock

Nedavno objavljena studija trebalo bi da potvrdi pristalice ekoloških zona po njihovom mišljenju.

Verovatno je cilj svakog roditelja da mu deca rastu zdrava. Ali šta je potrebno da deca, na primer, ređe obolevaju od astme? Studija instituta za klimatska istraživanja MCC iz Berlina i univerziteta u Frankfurtu i Mastrihtu sada navodi odlučujući faktor: ekološke zone. Prema aktuelnoj analizi, manje je verovatno da će deca koja odrastaju u ekološkim zonama oboleti od astme nego deca u gradovima bez takvih mera.

Deci iz ekoloških zona potrebno je manje lekova

Autori pišu da analiza podataka AOK-a pokazuje da deca koja su pre rođenja i u prvoj godini života izložena čistijem vazduhu moraju da uzimaju manje lekova najmanje pet godina.

Ekološke zone su deo koncepta koji ima za cilj da zabrani starije automobile sa dizel motorom na putevima, posebno kako bi se smanjilo zagađenje finom prašinom. Međutim, često se dovodi u pitanje efikasnost ekoloških zona.

Nova studija bi mogla dodatno da pojača potrebu za čistim vazduhom u gradovima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: