Podeli vest

Video snimci o savršenom tenu posle upotrebe solrijuma ponovo su popularni na TikToku. Beleži se porast broja mladih koji ga koriste, a dermatolozi upozoravaju na štetne efekte.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

U poslednjih nekoliko meseci “veštačko sunčanje” na TikToku dodživljava pravi bum. Mladi ljudi pišu da solarijum koriste čak četiri puta nedeljno. Dermatolozi su upalili sve alarme,a dr. Stefan Duve za magazin švajcarski magazin “20minuta” je govori o tome zašto je ovaj trend tako zabrinjavajuć.

Koža posle solarijuma pokazuje zastrašujuće znake starenja

„Pre pet ili šest godina bilo je dosta svesti o štetnosti solarijuma, ali sada izgleda da trend ide u drugom pravcu“, kaže doktorka. To je loše iz nekoliko razloga: „Redovna upotreba solarijuma dovodi do izuzetno preranog starenja kože. Posle višegodišnjeg iskustva kao dermatolog, mogu da potvrdim da osobu koja je redovno odlazila u solarijum možete prepoznati čim uđe – čak i ako već duže vreme nije posećivala studije takozvane lepote.“

Povećan rizik od raka kože

Nažalost, preuranjene bore i istegnuta koža nisu najdramatičniji rizik. dr. Duve objašnjava: „Naučno je dokazano da solarijumi značajno povećavaju rizik od razvoja raka kože . Posebno sa veoma opasnim i često čak fatalnim crnim rakom kože , melanomom.

@gabyenou #tanning #tanningsalon #tanningbeds #fyp #foryou #views #fypシ #fypシ゚viral #foryoupage ♬ оригинальный звук – a.

Pre-tamnjenje za manje opekotina od sunca?

Mnogi Tiktokeri su svesni rizika, ali ih odbacuju. Uobičajeno objašnjenje za posetu solarijumima je smanjenje rizika od opekotina od sunca leti, što bi bilo dobro za kožu. Doktorka pobija argument: „Pre svega, i dalje možete izgoreti na suncu čak i ako ste prethodno preplanuli – uz to brzo pomislite da ste bezbedni i ne koristite zaštitni faktor. Dramatična greška.”

Zabrana solarijuma?

Iako se često polemisalo o zabrani solarijuma u potpunosti do toga nikada nije došlo. U srbiji je solarijum zabranjen za osobe mlađe od 18 godina. Ipak, meru kontrole ove vrste je teško sprovesti, pa nije retka situacija da se i tinjdžeri iz Srbije na TikToku hvale veštačkim sunčanjem


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: