Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se danas sa novim ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom sa kojim je razgovarala o zajedničkim projektima u oblasti energetike i zaštite životne sredine i izrazila nadu da će energetski sektor biti jedna od najvažnijih oblasti u kojima će dve zemlje produbljivati saradnju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

đedović
FOTO TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

“Energetika zauzima važno mesto u saradnji naše dve zemlje, posebno kad govorimo o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u termoelektranama “Nikola Tesla“ A i B, projektu koji će umnogome doprineti umanjenju uticaja ovog postrojenja na životnu sredinu i kvalitet vazduha”, rekla je ministarka.

Na sastanku je instaknuto da je Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) zainteresovana za saradnju na projektu izgradnje RHE Bistrica i da se uz pripremu studije o uticaju na životnu sredinu, studije opravdanosti i projektovanje razgovara i o mogućnostima finansiranja ovog za domaći energetski sektor kapitalnog projekta.

Ona je poželela ambasadoru Imamuri dobrodošlicu i prijatan boravak u Srbiji, i zahvalila se Japanu na podršci koju pruža Srbiji u 140 godina dugoj istoriji bilateralnih odnosa. Đedović je istakla da veruje u uspešan nastavak saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike. Rekla je da je Srbija zahvalna japanskoj vladi i agenciji za međunarodnu saradnju (JICA) na finansijskoj i ekspertskoj podršci.

“Nadamo se da će energetski sektor biti jedna od najvažnijih oblasti u kojim ćemo produbljivati našu saradnju, o čemu ćemo uskoro razgovarati u Tokiju tokom naše planirane posete“, rekla je Đedović.

Ona je rekla da je Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije i da su odnosi dve zemlje intenzivirani nakon istorijske posete nekadašnjeg japanskog premijera Šinza Abea 2018. godine Beogradu, kao i da su od tada kroz Inicijativu za Zapadni Balkan realizovane značajne japanske investicije u Srbiji.

Ministarka je navela da postoji potencijal za dalje unapređenje ekonomske saradnje u procesu energetske tranzicije, gde su japanske kompanije već iskazale interesovanje za saradnju na razvoju energetske infrastrukture, kao i u sektoru obnovljivih izvora energije.

Ambasador Imamura je ukazao na višegodišnje kvalitetne odnose dve zemlje i istakao spremnost Japana da prenese znanje i iskustvo Srbiji u energetskoj tranziciji i zaštiti životne sredine.

On je rekao da je planirana poseta ministarke Đedović Japanu veoma važna jer će podstaći saradnju dve zemlje u oblasti energetike i pomoći prepoznavanju novih mogućnosti za saradnju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: