Guverner Floride Ron De Santis potpisao je danas zakon kojim se ukida ovabeza da porote moraju jednoglasno da glasaju za smrtnu kaznu pre nego što sudija osudi optuženog na smrt.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

desantis
Foto: Tanjug/AP Photo/Marta Lavandier, File

Republikanski guverner, za koga se očekuje da će se kandidovati za predsedničku nominaciju svoje stranke za izbore 2024, dao je konačno odobrenje za zakon koji ovlašćuje porote da preporuče smrtnu kaznu u slučaju da se četiri ili manje porotnika protive, preneo je Rojters.

Tužioci Floride koji sude u slučajevima teških krivičnih dela sada bi trebalo da ubede dve trećine 12-članog veća porote da neko zaslužuje smrtnu kaznu.

Okružen roditeljima žrtava De Santis je danas potpisao zakon za koji je rekao da će “obezbediti pravu pravdu” u budućim slučajevima.

Mera je dobila snažnu podršku u zakonodavnom telu države pod kontrolom republikanaca.

Podrška za promenu zakona porasla je u oktobru, kada porota nije uspela da donese jednoglasnu odluku o smrtnoj kazni za Nikolasa Kruza, osuđenog za ubistvo 17 ljudi u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi.

Taj nemio iz 2018. jedno je od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u istoriji SAD.

Troje porotnika glasalo je protiv smrtne kazne ostavljajući mogućnost Kruzu da bude osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Florida se tako pridružuje Alabami kao jedina država u kojoj nije potrebna jednoglasna odluka porote, napominje Informativni centar za smrtnu kaznu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: