Podeli vest

Šef Misije OEBS u Prištini Majkl Devenport rekao je danas da se bez učešća Srba u privremenim prištinskim institucijama, kao što su policija, pravosuđe, opštinske administracije, “neće vratiti osećaj normalnosti u svakodnevnom životu”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

davemport
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ARHIVA

“Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, mora da dođe do inkluzivnih izbora da bi gradonačelnici na severu imali neophodnu legitimnost. Naravno da je Misija, takođe, spremna da pomogne u vezi sa tim”, rekao je Devenport za RTK. On je dodao da je situacija na severu KiM “vrlo napeta”.

“Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su ranjeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima ozbiljno. Mora, pre svega, da dođe do smirivanja tenzija i do deeskalacije situacije”, istakao je Devenport.

On je istakao da se nada da će do kraja godine biti završen proces razgovora između Beograda i Prištine.

“To zavisi od angažovanja i Prištine i Beograda u vezi sa implementacijom svega što je dogovoreno. Moram da dodam da bi trebalo da dođe do pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, o čemu ima govora u procesu pristupanja EU”, dodao je Devenport.

On je rekao da je po pitanju imovine manastira Visoki Dečani stav OEBS jasan, a to je da odluka ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je “u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: