Devetorica pripadnika verske grupe Jehovini svedoci osuđeno je danas na zatvorske kazne u trajanju od tri do sedam godina u Rusiji zbog optužbi za učešće u ”ekstremističkim radnjama”, koje su podignute na osnovu audio-snimaka sa jednog od njihovih obreda.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Unsplash

Ruski Vrhovni sud proglasio je Jehovine svedoke ”ekstremistima” 2017. godine, likvidirajući i zabranivši njihovih skoro 400 poslovnica širom zemlje, a u trenutku zabrane u Rusiji je bilo oko 175.000 pripadnika te verske zajednice, prenosi Rojters.

Osmorica osuđenih pripadnika Jehovinih svedoka provela su više od dve godine u istražnom pritvoru pre izricanja presude, i to većinu vremena u samici, rekao je portparol grupe Džarod Lopes i dodao da su protiv njih podignute optužbe na osnovu tajnih audio snimaka bogosluženja.

”Najmanje 794 Svedoka je krivično optuženo u Rusiji zbog svoje vere, a 128 trenutno služi zatvorske kazne”, rekao je Lopes.

Rojters još navodi da su Jehovini svedoci u Rusiji ranije tvrdili da su ih mučili policajci koji bi im upali u stanove, što su ruski zvaničnici demantovali.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: