Podeli vest

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak napustiće tu funkciju krajem avgusta jer će biti imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj, prenosi radio Slobodna Evropa pozivajući se na diplomatske izvore.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

lajčak
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/arhiva

Na novu dužnost Lajčak će stupiti 1. septembra ove godine. Lajčak je za specijalnog izaslanika EU za dijalog izabran u aprilu 2020. godine, a njegov mandat ističe krajem avgusta. Za sada nema potvrde ko će naslediti Lajčaka, a prema pisanju RSE, rasprava unutar EU je već počela i odluka o tome bi trebalo da bude doneta nakon izbora za Evropski parlament u junu ove godine.

Kako se navodi cilj je da Lajčakov naslednik bude imenovan pre 1. septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali čeka se da prethodno bude imenovan novi šef diplomatije.

Dodaje se i da je Lajčakovo imenovanje u okviru velike rotacije u evropskom diplomatskom servisu, a RSE navodi da su ove nedelje imenovana 43 evropska ambasadora u raznim svetskim zemljama, među kojima su i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i u Prištini. Šef delegacije u BiH biće Luiđi Soreka dosadašnji ambasador EU u Albaniji, dok će novi ambasador EU u Prištini biti Estonac Aivo Orav, koji je trenutno ambasador Estonije pri EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: