Podeli vest

Specijalista za istraživanja dubokog mora Rob Mekalum upozorio je preminulog direktora kompanije Oušn Gejt, Stoktona Raša, da nije bezbedno plovilom ”Titan” istraživati more, na šta se ovaj oglušio, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/OceanGate Expeditions via AP/File

U porukama u koje je britanski javni servis imao uvid, Mekalum je rekao izvršnom direktoru Rašu da potencijalno dovodi svoje klijente u opasnost i pozvao ga da prestane da koristi podmornicu dok je ne proveri nezavisno telo.

Raš je odgovorio da je “umoran od igrača u industriji koji pokušavaju da iskoriste argument bezbednosti da zaustave inovacije”.

Mekalum je McCallum je rekao za Bi-Bi-Si da je više puta pozivao kompaniju Oušngejt da traži sertifikaciju za Titan pre nego što počne da ga koristi za komercijalne ture, pošto to plovilo nikada nije sertifikovano ili klasifikovano.

Plovilo Titan nestalo je u nedelju dok se spuštao do olupine Titanika, okeanskog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a danas je potvrđeno da je petoro putnika koji su bili u njemu poginuli, nakon što je plovilo, prema navodima stručnjaka, implodiralo.

Na brodu u vlasništvu američke kompanije Oušn Gejt Ekspedišns, bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman.

Kompanija Oušn Gejt organizovala je sedmodnevne ronilačke ekskurzije na Titanik sa početnom cenom od 250.000 dolara.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: