Podeli vest

Američka mornarica je informacije koje je posedovala prenela organizatorima potrage za podmornicom “Titan”, čijih je petoro članova posade proglašeno mrtvim nakon što je to plovilo nestalo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug.rs

Tanjug/Atlantic/Magellan via AP

Savetnik Stejt Departmenta za bezbednost Džon Kirbi naveo je da je Mornarica ”brzo stavila do znanja” da njene informacije ne mogu biti potpune, kao ni da nije sasvim utvrđeno šta podaci koje ona poseduje predstavljaju.

Kirbi je istakao da je informacija prosleđena vođi potrage za “Titanom” i da je ona verovatno “na neki način ušla u plan potrage”, prenosi Rojters.

Američki nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) i američka obalska straža trebalo bi da pokrenu istragu o događajima koji su doveli do toga da podmornica nestane. Bi-Bi-Si prenosi da za sada deluje da je reč o odvojenoj istrazi od one koju je pre nekoliko sati najavio Kanadski odbor za bezbednost u saobraćaju.

Kompanija ”Peladžik Riserč” potvrdila je da je u toku nova misija potrage za ostacima podmornice uz pomoć robota na daljinsko upravljanje ”Odisej”, koji je otkrio ostatke i koji je jedini robot koji je do sada posetio lokaciju gde je došlo do nesreće.

Ranije je objavljeno da su ostaci iz podmornice Titan preteški da bi ih Odisej mogao podići i da bi vađenje ostataka trebalo da se obavi u kasnijoj fazi. Američka obalska straža u četvrtak je potvrdila da su svi putnici podmornice Titan poginuli nakon “katastrofalnog” incidenta.

Kontraadmiral Džon Mauger, komandant Prve obalske straže izjavio je da je otkriven repni konus podmornice na oko 500 metara od pramca Titanika na morskom dnu.

“Krhotine odgovaraju katastrofalnoj imploziji komore pod pritiskom. Nakon ovog otkrića, odmah smo obavestili porodice u ime Obalske straže Sjedinjenih Država i cele ujedinjene komande. Izražavam najdublje saučešće porodicama”, dodao je Mauger.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: