Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PATRIJARH
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ARHIVA

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas obnovljeni Saborni hram Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Vukovaru, a potom je održao svetu arhijerejsku liturgiju.

“Svi narodi imaju mesta susreta sa bogom, i mi Srbi pravoslavni imamo takvo mesto na kojem se kao pojedinci i zajednica susrećemo sa bogom. To je naš pravoslavni hram u kojem se božjom rečju, kroz blagoslovenu materiju, napajamo večnim smislom, kako bismo i mi bili autentični svedoci Jevanđelja Hristovog i graditelji mira Njegovog. Zato u hram dolazimo da stanemo pred lice boga živoga i pronađemo smisao svega što jesmo i što ćemo biti”, rekao je Porfirije, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je rekao da je čovek, najpre, i iznad svega, duhovno biće.

“Kao bogoliko stvorenje, čovek je, pre svega, stvoren za večnost, da večnošću osmišljava svoje istorijsko postojanje. Punoću života stiče jedino u zajednici sa bogom, a to je život u skladu sa onim što je bog stvorio i namenio za čoveka”, ukazao je Porfirije.

Patrijarh je istakao da zbog toga u hram dolazimo da tražimo hranu za svoje najdublje, egzistencijalne, duhovne potrebe, da iz dubine oslušnemo reč Božju i shvatimo kakvi treba da budemo, šta je ispravno, a šta nije, da odlučimo da li ćemo zaista biti deca Božja, jednom rečju pravi hrišćani, ili ćemo to biti samo spoljašnjim imenom i deklarativno.

Patrijarh Porfirije je rekao da Sveti Nikolaj Čudotvorac spaja pravoslavni istok i katolički zapad, da gradi mostove među ljudima, a da u Vukovaru žive ljudi čije su razlike male i da je neuoporedivo više zajedničkog nego različitog.

“Koliko smo puta bezuspešno pokušavali da učinimo nešto da budemo ljudi, pre svega, dostojni svog bogolikog zvanja i koliko puta pri svemu tome nismo dobro oslušnuli reč Božju koja u samo dve zapovesti sažima sav zakon i proroke zapovedajući: ”Ljubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom”, i: ”Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe”, rekao je Porfirije.

On je ukazao da reč božja poziva na žrtvu, na podvig, na krst, da kao apostol Petar budemo istrajni i poslušni.

Srpski patrijarh je naveo da u Vukovaru još nisu zalečene rane ratnih patnji, niti su u potpunosti obnovljeni i izlečeni odnosi među ljudima.

“Danas smo otvorili srce ovog hrama i svoja srca da bi molitvom vidali svoje rane izazvane stradanjima i gubicima, ali isto tako saosećali sa ranama i stradanjima suseda, da bi se u molitvi sećali svojih žrtava, ali i žrtvama suseda i komšija”, kazao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, kada se u molitvi pored svojih žrtava sećamo i stradalih suseda, Hrvata katolika, obradovaće se na nebu i naši bližnji, jer će videti da smo ozareni Hristom razumeli tragiku istorijskih sukoba.

Patrijarh Porfirije je rekao da se lično moli za sve postradale u Glini, Jadovnu, Gruborima, Varivodama, Paulinom Dvoru, u Voćinu, Medaku, Ovčari, Škabrnji, Lovasu, Širokoj Kuli, Baćinu, Sotinu i mnogim drugim stratištima.

Patrijarh je istakao da smo blagosloveni u obnovljenom pravoslavnom hramu posvećenom Svetom ocu Nikolaju, koji je podignut u drugoj polovini 17. veka, posle čega je, sredinom 18. veka, izgrađena crkva kakvu danas vidimo.

Patrijarh je podsetio da je hram posvećen Svetom Nikolaju razoren u napadu u septembru 1991. godine i napomenuo da ga raduje činjenica da je u Vukovaru obnovljen i samostan, manastir franjevačke braće u Hristu.

Svetoj liturgiji i osveštanju hrama u Vukovaru prisustvovali su, između ostalih, mitropolit osječkopoljski i baranjski Heruvim, budimpeštanski i mađarski Ilarion, zvorničko-tuzlanski Fotije, bački Irinej, sremski Vasilije, kruševački David.

Pored Sabornog hrama, danas je osveštan i Srpski dom u Vukovaru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: