Podeli vest

Upotreba leka osimertinib, nakon operacije, smanjila je za 51 odsto rizik od umiranja pacijenata koji boluju od raka pluća.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

bolnica
Foto: Shutterstock ilustracija

“Pre 30 godina nismo mogli ništa da uradimo za ove pacijente. Sada imamo ovaj moćan lek”, rekao je zamenik direktora Jejl centra za rak i glavni autor studije o efektima osimertiniba Roj Herbst, prenosi Gardijan.

On je naveo da je broj od 50 odsto velika stvar, pogotovo u slučaju bolesti raka pluća koji je veoma otporan na terapije. Govoreći na svetskoj konferenciji o raku pluća u Čikagu, Herbst je rako da su “uzbuđujući rezultati” dodali još veći značaj ranijim nalazima koji su pokazali da pilula može da prepolovi mogućnost rizika od ponovnog pojavljivanja bolesti.

Istakao je da pojedini pacijenti u Velikoj Britaniji, SAD i drugim zemljama već imaju pristup leku. U izveštaju kompanije AstraZeneca, koja proizvodi lek osimertinib, navodi se da je lek pokazao neviđenu i veoma značajnu korist kada je reč o preživljavanju pacijenata.

Dodaje se da je posle pet godina, 88 odsto pacijenata koji su svakodnevno uzimali pilulu, nakon uklanjanja tumora, još uvek je bilo živo, u poređenju sa 78 odsto pacijenata lečenih placebom.

Rak pluća je nasmrtonosniji karcinom od kojeg na godišnjem nivo umre skoro dva miliona ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ DANAS dočekuje SARACINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, saopštila je Služba…