Podeli vest

U Palati “Srbija” danas se održava manifestaciji povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

Manifestacija je počela intoniranjem državne himne, nakon čega su predsednik Vučić i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić primili raport. Vučić se potom pozdravio sa pripadnicima policije i MUP koji su stajali u stroju.

“Radite težak, ali veoma ozbiljan i odgovoran posao i koliko god svako od nas nalazio neku zamerku policiji, na kraju zavisimo od policije, pozivamo policiju i sa vama se osećamo sigurnije i bezbednije”, rekao je Vučić obraćajući se pripadnicima MUP-a uoči početka manifestacije.

Pre kraja godine policiji značajno povećanje plata

Vučić je rekao danas da je veoma ponosan na ono što obavlja srpska policija i najavio povećanje plata pripadnicima policije pre kraja godine.

On je na obeležavanju  Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije rekao da je naša policija izuzetno opremljena, ali da će u budućnosti biti još bolje.

Rekao je da će policija biti i najbolje helikopterski opremljena, i najavio da uskoro dobijamo drugi ruski helikopter za gašenje požara koji će spasti mnogo života i imovine.

Vučić:Naše je da se postaramo pripadnici MUP imaju odlične uslove za rad

Vučić je izrazio uverenje da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vide trud države i da nije slučajno rekao da će policija, na poseban način, kroz povećanje primanja osetiti dodatne blagodeti.

“Ali mi moramo da im obezbedimo da oni mogu da pruže uslugu građanima, ja to doživljavam kao uslugu građanima, da uvek budu uz njih, i da uvek mogu na najbolji način da im pomognu upravo tek kada su opremljeni kada su motivisani i kada mogu da obezbede normalan i pristojan život za sebe i za svoje porodice”, rekao je predsednik u svom obraćanju u Palati Srbija.

Vučić: Obešena lutka potvrđuje “diktatorsku prirodu vlasti”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da lutka obešenog predsednika na protestu opozicije “Srbija protiv nasilja” u Beogradu najbolje potvrđuje “diktatorsku prirodu vlasti u našoj zemlji”.

Vučić je na taj način, između ostalog, odgovorio na konstataciju novinara da su zbog slične situacije huligani, koji su nosili lutku novinarke Brankice Stanković, osuđeni na 16 meseci zatvora.

“Ja mislim da tu postoji jedna velika razlika. Sit sam tih besmislenih laži, to je doneo ne znam ko sa strane. Ne, imali su vešala i 2017. 2018. i 2019. godine, sad umesto vešala su doneli otprilike kako završite na vešalima, ali ima jedna razlika u ovome što ste vi rekli. Moj posao je da takve svinjarije trpim. Ja sam predsednik, moj posao je da čak i pretnje smrću ogoljene na takav način trpim”, rekao je Vučić novinarima posle obeležavanja Dana MUP-a.

On je naveo da dnevno dobija preko 200 direktnih pretnji smrću i da je, kako je rekao, na to navikao.

“Što se tiče drugih poruka, ja sam razumeo da veliki deo ljudi želi veću sigurnost i bezbednost i upravo preduzimamo sve mere. Do jutros je negde oko 68.000 predato cevi i minsko-ekspozlivnih sredstava. To su konkretni koraci i potezi koje država preduzima”, istakao je predsednik. Prema njegovim rečima, akcija razoružavanja je najbolja u istoriji srpske policije i pozvao je ljude da to učine do 8. juna, a videće se da li će se produžiti još koji dan.

“Mi idemo u Narodnu skupštinu uskoro sa predlogom izmena zakona gde bismo pooštrili sankcije za one kod kojih pronađemo nelegalno oružje i idemo u sve ostale postupke o kojima smo govorili”, rekao je Vučić. Navodeći da je bilo mnogo manipulacija da je ljude nazivao hijenama i lešinarima, Vučić je kazao da je tako nazivao političare koji zloupotrebljavaju tragediju. Naveo je i da je iz rijalitija na kojima su pojedini iz bivše vlasti zarađivali izašlo najmanje dvojica ubica, a sada nekom drugom drže predavanja.

“A kakva je to poruka kada one kojima je u toku suđenje za nasilničko ponašanje dovedete na protest protiv nasilja, bolje da ne govorim šta mislim. Pokušavam da se suzdržim”, rekao je Vučić.

Poručio je da je on otvoren za razgovore.

“Ja sam otvoren za razgovore. Znam da ih niko ne želi zato što se mnogi uzdaju u čudo, jer hoće na silu da preuzmu vlast. Neće se dogoditi, ali dok to shvate i dok shvate da je ipak potrebno da se razgovara, proći će neko vreme”, rekao je Vučić i ponovio da su njegova vrata otvorena.

“Svaki dan su otvorena vrata da razgovaraju na koju god temu, od RTS-a i REM-a, o svemu o čemu mi ne odlučujemo, ali da vidimo kako da postavimo neke okvire u kojima treba da se krećemo svi zajedno i kako i na koji način da umirimo situaciju i da se ujedinimo po važnim pitanjima, a to je kako da radimo kako da zemlja napreduje”, rekao je Vučić. Kaže da je ponosan na činjenicu da, iako se zauzimaju međunarodni putevi i autoputevi tokom protesta, policija ne reaguje čime država pokazuje demokratski kapacitet.

Vučić: Mogu beogradski izbori, ali će onda biti i neki drugi

Vučiće je, komentarišući izjavu poslanika Aleksandra Jovanovića da treba postaviti zahtev za održavanje izbora u Beogradu, da mogu da se organizuju beogradski izbori, ali da će se onda organizovati i neki drugi.

“Nikakav problem nije, kad god hoće izbore dobiće izbore, ako mi kažu da hoće izbore u Beogradu, imaće izbore u Beogradu, ali će da imaju i neke druge izbore, a ne samo one koje oni hoće. Da li će da budu samo izbori u Beogradu ili će da budu i pokrajinski i republički, pa polako. Niste vi jedini učesnik političkog života u Srbiji. Sve što hoćete mi ćemo da ispunimo, ali ne baš uvek u formi u kojoj baš vi hoćete”, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da može da opoziciji učini i jednu uslugu, pošto su, kako je rekao “uvređeni i povređeni” spuštanjem cenzusa na tri odsto – da zajedno podignu cenzus na pet odsto.

“Pošto su rekli da su uvređeni i povređeni i da im je mnogo teško zbog smanjenja cenzusa na tri odsto, da sam time prekršio evropske norme – evo da se dogovorimo, pa svi zajedno da povećamo cenzus na pet odsto, možemo i za koalicije i na sedam odsto da to bude pravi evropski model, da oni konačno budu zadovoljni i da idemo pred građane Srbije”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da će tako biti mnogo manje neodgovornih, onih koji misle da sa tri odsto i svom svojom neozbiljnošću i neodgovornost.

Vučić: Nikad ne bih dozvolio smenu Gašića, neće biti prelazne vlade

Predsednik Srbjie Aleksandar Vučić izjavio je danas da nikada ne bi dozvolio smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ponovio da u Srbiji neće biti prelazne vlade. “Nikada ne bih dozvolio smenu Bratislava Gašića, zato što to nije fontana želja”, rekao je Vučić na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije.

Dodao je da se zapravo traži njegova ostavka sa mesta predsednika i njegova glava u političkom smislu. Vučić je naveo da je spreman da ide na referendum o predsedniku i pozvao opoziciju da ga smeni, “čisto i legalno”.

On je istakao da nije mogla prevencija da reši problem masovnog ubistva u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

“Sve što je trebalo da uradi, policija je uradila. Represivno delovala, obavila svoj posao na najbolji mogući način. Svi to znaju. Ne postoji niko na svetu ko bi optužio svoju policiju, a posebno ne neko ko bi optužio državno rukovodstvo. Nikada se nigde na svetu nije dogodilo da postoje tako i toliko neodgovorni političari koji pozivaju na proteste zbog masovnih ubistava”, rekao je predsednik. Poručio je da će “u istoriju beščašća ući pozivi političara da se demonstrira zbog masovnog ubistva”.

On je istakao da u policiji i svim državnim organima u Srbiji u 99 odsto slučajeva rade časni i izuzetno vredni ljudi, a da zbog pojedinih postoje krivično-pravne sankcije. Na pitanje novinarke, rekao je da teče postupak protiv bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, kao i da na Skaju trenutno postoje mnogo veće afere. Dodao je da neće govoriti ni dobro, ni loše o Hrkalovićevoj, te da će poštovati odluku suda. Vučić je napomenuo da ne postoji nijedno teško ubistvo u Srbiji koje nije razrešeno.

“Da nismo imali ove dve jezive tragedije, mogli smo da kažemo da smo najbezbednija zemlja u Evropi”, rekao je predsednik. Naveo je da od tada počinje novo vreme, kao i da su svi još uvek u šoku. Govoreći o pozivima da se formira prelazna vlada, Vučić je ponovio da do toga neće doći.

“To gde ko prelazi, me ne zanima. Vlada će biti formirana u skladu sa rezultatima izbora. Prelazne vlade neće biti, dok sam ja predsednik ili dok sam živ, jer može moj predsednički mandat da bude prekinut onako kako je juče predloženo ispred Narodne Skupštine”, rekao je on. Vučić je naglasio da je on taj koji daje mandat nekome za sastav nove vlade.

“Neće biti prelazne vlade zato što to nije Vlada Srbije. To bi bila vlada interesnih grupa tajkuna, kriminalaca i stranaca. Ta vlada bi razorila Srbiju za šest meseci. Ja suviše volim Srbiju da bih to dozvolio. Možete samo da maštate o prelaznim vladama kada ja više ne budem bio predsednik Srbije”, poručio je on.

Vučić je rekao da je otvoren za razgovore o ozbiljnim temama, poput pitanja rijalitija, ali je upitao zašto se ćutalo o tome “kolike su ubice došle iz rijalitija Veliki brat”.

“Jesam li ja doveo Veliki brat ili bilo koji rijaliti u Srbiju? Jesam li ja zaradio dinar na bilo kojem rijalitiju u Srbiji ili oni koje podržavate?”, upitao je predsednik, odgovarajući na pitanje novinarke. Govoreći o ubistvu Stanike Gligorijević, naveo je da je vozač već osuđen za taj slučaj.

“Je li moguće da predsednik Republike Srbije dobije takvu i takvu informaciju i izađe sa njom u javnost, a da, u stvari, predsednik Srbije štiti ubicu? Vi stvarno verujete da je to moguće? Kako vam to pada na pamet, a sve vreme to insinuirate”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: