Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da su BiH srušili američki ambasador u BiH Majkl Marfi i Rezolucija o Srebrenici u UN, nakon čega Srpska i Srbi nemaju razloga da dele teritoriju i državno-politički sistem sa Bošnjacima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

“Ovo je najjasnije istakla Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, u kojoj je rečeno da se odbacuje rezolucija o Srebrenici”, rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, prenela je Srna.

Dodik je rekao da Marfi i Ambasada SAD u BiH nisu ti koji treba da tumače Dejtonski sporazum, u kojem je navedeno da su strane tog ugovora Republika Srpska i FBiH.

“Samo mi našim dogovorima i ugovorima možemo da menjamo ili bilo šta uradimo sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da je Marfi urušio Dejtonski mirovni sporazum.

“Naravno da se krije iza toga. On misli da treba da poravna Republiku Srpsku, Milorada Dodika i neke druge. Kada Marfi ode u SAD, verovatno će odgovarati za ono šta je uradio. Mi smo pripremili obimnu dokumentaciju koju ćemo proslediti njihovim državnim organima”, naveo je Dodik i istakao da “Marfi ovde putem nekih menjačnica menja dolare i zloupotrebljava novac”.

Dodik tvrdi da je Marfi već smenjen i da se ušlo u proceduru izbora novog američkog ambasadora u BiH, ali je, kako kaže, svojim vezama tamo uspeo da obezbedi da ostane još mesec-dva u nadi da će napraviti još više zla srpskom narodu.

“Unutrašnja pitanja Republike Srpske Marfija se ne tiču. Odavno se zna da Srbi teže ka tome da Srpsku ojačaju. Šta je tu nenormalno? To se ne sviđa Marfiju, a nama se veoma sviđa, pošto Srpska nije uspela u dejtonskoj konstrukciji BiH da afirmiše svoju stabilnost i nezavisnost, da ima pravo na svoj život”, rekao je Dodik.

On je rekao da je američki ambasador u BiH jedino uspeo da dodatno zavadi Bošnjake, Srbe i Hrvate, ukidajući već ranije postignuti dogovor.

“Čekamo trenutak da realizujemo ono što najavljujemo godinama, zato što ćemo proceniti realne okolnosti da to uradimo”, istakao je Dodik.

Ambasada SAD u BiH je povodom Deklaracije sa Svesrpskog sabora istakla da usvojeni zaključci Deklaracije predstavljaju smišljeni napad na Dejtonski sporazum i institucije BiH, i da je to opasno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: