Podeli vest

Dodik je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin najpragmatičnija i najdobronamernija osoba sa kojom se sreo

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dodik
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Republika Srpska(RS) neće uvoditi sankcije Rusiji, sa kojom i sada ima dobre odnose, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na tribini “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost” u Beogradu.

Dodik je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin najpragmatičnija i najdobronamernija osoba sa kojom se sreo.

“Nikada nisam dobio nijedan zahtev od Rusa. Za razliku od Zapada koji kada i poklone 20.000 nešto traže zauzvrat. Nikada se neću odreći saradnje sa Rusijom. Oni su izazvani i nametnuto im je da rešavaju problem u Ukrajini”, poručio je Dodik i dodao da RS neće ni razgovarati o uvođenju sankcija Rusiji.

On kaže da je bilo pokušaja da se iskoristi ukrajinska kriza tako što će se Srbi predstaviti kao rusofili i neposlušni, da bi se krenuo u konačni obračun sa RS.

Dodik kaže da je postajanje RS najveći je problem za zapadne međunarodne faktore na ovim prostorima.

“Glavni cilj Zapada, pre svega SAD i Velike Britanije, a od skora i Nemačke, je da spreči homogenizaciju srpskog naroda. Zapad ima mnogo više simpatija za BiH, koja ne može da opstane i da se održi, nego za Srbiju koja je na evropskom putu”, smatra srpski član Predsedništva BiH.

On smatra da se Srbija i RS nalaze u složenoj regiji gde globalno nije završen posao, a da su hendikepi Srbije i RS u svemu tome su jasni.

“Mi smo u zapadnoj sferi interesa, suprostavljamo se NATO, a na evropskom smo putu. Ovo je trenutak kada bi sva nacionalna pamet trebalo da se angažuje da se nađe rešenje i nacionalni koncenzus, jer je lako pogrešiti. Moramo se malo skloniti od oluje, ali oni to ne dozvoljavaju”, smatra Dodik.

Kaže da je još 2009. godine čuo od Nikolasa Bernsa da se radi na izmeni Dejtonskog sporazuma i da Srbi treba da prihvate status nacionalne manjine.

Mi smo, naglašava Dodik, stalno prisiljeni da se iznova borimo za nešto što smo već dobili Dejtonskim sporazumom, a to je da je BiH država od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“U Ustavu jasno piše šta su nadležnosti BiH, a sve ostalo pripada entitetima. Oni stalno pokušavaju da otmu ovlašćenja RS i stvore unitarnu BiH. Tako je bilo i sa Zakonom o imovini koji je Kristijan Šmit pokušao da nametne primenjujući Bonska ovlašćenja. U Zakonu o imovini nema govora o nadležnosti BiH, to je nadležnost RS i mi smo svoja najveća preduzeća davno privatizovali”, navodi srpski član Predsedništva BiH.

BiH Dodik naziva velikom nevoljom, destabilizovanom tvorevinom, koja ne može da opstane, a u kojoj su, kako smatra, jedini kohezioni faktor stranci.

“Insistiraju na građanskoj BiH što je nemoguća tvorevina. Mi želimo da se pridržavamo Ustava, ali Zapad Ustav ne interesuje, ako to nije u njihovom interesu.

RS poštuje Dejtonski sporazum onako kako piše u njemu, a ne kako ga neko tumači. Ako smo mi, Srbi, problem, što je sa Hrvatima i Muslimanima? Pa, koliko dugo oni ne mogu da formiraju Federalnu vladu?”, poručuje Dodik.

On ističe i da je velika razlika između donatorske pomoći koji dolazi u BiH.

“U BiH je u poslednjih šest godina ušlo 4 milijarde donatorske pomoći, od čega je u RS otišlo samo 200 miliona”, naveo je Dodik.

On je odbacio sve češće navode u medijima da je RS balast Srbiji.

“Mi nismo teret Srbiji. Srbija nam je pomogla, ali RS može sama da funkcioniše i funkcioniše, za razliku od BiH. I sem toga, naša privreda raste. 2006. BDP nam je iznosio 4,1 milijardi maraka, a danas 13 milijardi maraka”, istakao je Dodik.

On je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u svakoj opštini u RS otvori vrtić ili škola koje će se zvati Beograd ili Srbija, ali da isto tako i RS pomaže Srbiji.

“Mi imamo za 36 odsto veću proizvodnju struje nego što nam je potrebno i tu struju nismo izvezli, iako je cena struje na tržištu velika, već smo tu struju dali Srbiji kojoj je bila potrebna. I ja nisam brojao koliko je to koštalo”, poručio je Dodik i dodao da je svojevremeno predlaga da se ujedine Elektroprivrede Srbije i RS.

On je naglasio da su stalni izazovi srpski usud, ali i politički put.

“Jasno je da je svet u velikom neredu i da je krenuo u traženje nekih novih puteva. Rat u Ukrajini će odrediti kako će svet izgledati narednih decenija”, rekao je Dodik i dodao, da mu se, kao nekom ko ima dodira sa obe strane, čini da se nemamo čemu dobrom nadati.

“Od nas ne zavisi ništa, a čini mi se da nijedna ni druga strana nemaju jasan koncept kako iz toga izaći”, poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Ne znamo ni kakva će EU biti, kaže i dodaje da su njeni problemi prikriveni solidarnošću sa Ukrajinom.

“Sakriva se da je Velika Britanija izašla iz EU da bi se bavila anglosaksonskim konceptima, da se evropski resursi troše. Sav sukob u Ukrajini je da bi sprečila simbioza ruskih energenata i nemačke nauke i tehnike. Sam Borelj je rekao da su oni krivi time što su podsticali Ukrajinu ka EU i NATO, a da ih onda nisu primili”, zaključuje Dodik.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: