Podeli vest

Pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić je građanima poručio da sada snabdevanje energentima nije ugroženo, jer postoje dovoljne rezerve za oko dva meseca

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gorivo
Foto: Shutterstock

 Razgovori o tome šta će biti od 1. maja kada ističe važenje Uredbe o ograničenju maloprodajne cene pojedinih naftnih derivata su u toku, kaže pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić i dodaje da je država obezbedila dovoljno energenata za 60 dana.

“U ovom trenutku teško je predvideti šta će se dešavati s cenama energenata, jer se na berzama pojavljuju nagli skokovi, pre svega sirove nafte, što se reflektuje na cenu derivata i sve to kasnije utiče na maloprodajnu cenu derivata na tržištu”, izjavio je Kojčić.

On nije mogao da predvidi ni da li će biti problema sa snabdevanjem gasom i naftom iz Rusije zbog šestog paketa sankcija toj zemlji koji priprema EU.

“Na snazi je peti paket sankcija iz koga smo mi izuzeti, tako da snabdevanje srpskog tržišta sirovom naftom nije ugroženo. Šta će se dešavati u budućnosti, treba sačekati odluke EU”, rekao je Kojčić.

On je građanima poručio da sada snabdevanje energentima nije ugroženo, jer postoje dovoljne rezerve za oko dva meseca.

“Mogu da poručim da sigurnost snabdevanja srpskog tržišta nije ugrožena. Obezbeđene su dovoljne količine deravata i prirodnog gasa i nema razloga za zabrinutost. Važno je napomenuti da su u poslednjih godinu dana obavezne rezerve nafte i derivata uvećne za 30 odsto, tako da sada imamo rezerve energenata dovoljne za oko 60 dana nesmetanog funkcionisanja na bazi prosečne dnevne potrošnje”, istakao je Kojčić.

Dodao je da, osim diverzifikacije pravaca snabdevanja i snabdevača gasom treba investirati u nova podzemna skladišta, jer se tako obezbeđuje snabdevanje tržišta i u slučaju bilo kakvih poremećaja.

“U toku su pregovori ”Srbijagasa” i ”Gasprom eksporta” o produženju ugovora za snabdevanje Srbije prirodnim gasom. Kakav će ishod pregovora biti teško je reći. Svedoci smo da je na globalnom tržištu došlo do porasta cena. Svi žele da se obezbede ovim energentom, jer počinju pripreme za novu grejnu sezonu. Mogu samo da kažem da ćemo imati dovoljne količine gasa i da neće biti ugroženo snabevanje našeg tržišta”, rekao je Kojčić.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: