Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao po ko zna koji put da je sposoban da odbrani državne i nacionalne interese Srbije na međunarodnoj političkoj sceni na Samitu Zapadni Balkan- EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dodik
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ARHIVA

Dodik je za tanjug rekao da je na tom nedavno održanom skupu Vučićeva jasnoća kazivanja u kontaktima sa mnogim liderima na ovom Samitu, u očuvanju interesa Srbije, pokazala njegovo državničko majstorstvo.

“Svakako u prvi plan proizilazi informacija Vučića, saopštena nakon sastanak sa premijerom Grčke Micotakisom i predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kojima je jasno preneo stavove Srbije vezane za Kosovo, da Grčka i Ukrajina neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da ove dve države poštuju teritorijalni integritet Srbije”, istakao je Dodik.

Ocenio je i da su pojedini mediji u Srbiji i neki opozicioni lideri preneli svoje viđenje događaja sa Samita Zapadni Balkan-EU koji je održan u Atini, kao i da ta viđenja u realnosti nisu ni postojala, zbog čega su se, kako kaže, svi deklarisali kao remetilački faktor, iskrivljujući istinu sa skupa u Atini.

“Tako su plasirali dezinformaciju da je Vučić parafiranjem zajedničke Deklaracije u Atini podržao hapšenje Putina, što je klasičan falsifikat istine. Vučić je jasno i glasno izjavio, kada je reč o završnoj deklaraciji sa Samita u Atini da se nije saglasio sa delom o efikasnijoj primeni sankcija Rusiji, izdejstvovavši tako da se stvari koje su protivne politici Srbije ne nađu u tekstu pomenute Deklaracije”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da na tom samitu, kome je prisustvovao veliki broj političara sa Zapadnog Balkana i Evropske Unije, kao i predsednik Ukrajine, nije bilo baš jednostavno ni lako, ali da je Vučić kao osvedočeni borac za zaštitu interesa Srbije, uspeo da izdejstvuje razumevanje za poziciju Srbije uopšte i vezano za tzv. Kosovo.

“To su svojim izjavama potvrdili i učesnici Samita koji su pokazali razumevanje za Vučićevo izlaganje i poziciju Srbije”, dodao je Dodik.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: