Podeli vest

I posle 15 godina, vidim da energija i interesovanje za knjigu ne jenjava, veliko je, rekao je pšedsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

siva knjiga
FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić, otvarajući godišnju konferenciju povodom 15 godina Sive knjige, rekao je da je od 320 inicijativa čak pola bilo usvojeno i implementirano.

“I posle 15 godina, vidim da energija i interesovanje za knjigu ne jenjava, veliko je”, rekao je on i dodao da se formula uspeha neće menjati. Podsetio je da je Siva knjiga prva publikacija sa konkretnim rešenjima, gde je jasno šta treba ko da uradi, kada i kako do rezultata.

“Zajedno smo uradili važne i velike stvari, bili smo pokretači promena”, rekao je on.

Naveo je da je u 2022. godini reformski tempo održan, usvojeno 12 inicijativa, sedam u potpunosti, a pet delimično, ukazujući na efakture i efiskalizaciju.

Dodao je da bi trebalo nastaviti digitalizaciju, transparentnost, predvidivost i usklađenost sa EU standardima.

Rekao je da NALED ostaje na EU putu i zahvalio na jakoj međunarodnoj podršci.

Žiofre:Investiranje u Srbiju je investiranje u budućnost EU

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Emanuele Žiofre čestitao je danas Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) jer doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, naglasivši i njen značaj u izgradnji institucija.

“Vi ste partner Vlade Srbije koji pomaže i civilnom društvu, imate entuzijastične eksperte koji prave i implementiraju promene”, poručio je Žiofre na godišnjoj konferenciji povodom 15 godina Sive knjige NALED-a. Dodao je da NALED aktivno doprinosi ne samo ekonomskom razvoju nego i razvoju društva Srbije.

“Siva knjiga su preporuke zasnovane na iskustvu velikog broja zainteresovanih strana. To je bolje okruženje za investiranje, borba protiv sive ekonomije i članstvo u EU”, rekao je Žiofre.

On je dodao da je to od najveće važnosti jer olakšava napredak Srbije ka EU. On je za NALED rekao da je jedan od ključnih inicijatora u pozitivnim promenama u poslovnom okruženju Srbije, posebno za mala i srednja preduzeća. Radujemo se novom zakonu o malim i srednjim preduzećima, poboljšanju ovih državnih preduzeća, poručio je Žiofre.

U oblasti nabavki, došlo je do veće transparentnosti, a to može ubrzati lokalni razvoj, ocenio je on i dodao da su potrebni principi jednakog tretmana, fer takmičenja i transparentnih procedura za jačanje vladavine prava.

“Mora se poboljšati nezavisnost i vladavina prava, implementacija zakona i borba protiv korupcije, to će povećati efikasnost privrede. Radujemo se implementacija akcionog plana koji smo radili sa ministarstvom telekomunikacija”, poručio je on.

Istakao je da su geopolitičke promene nastale invazijom Rusije na Ukrajinu nova realnost, pa je proces pridruživanja Srbije EU postao još relevantniji. Istakao je da postoji veliki fokus na Srbiju i Balkan, te da ekonomija Srbiju može postaviti bliže u ovom procesu.

“Nastavljamo da ulažemo u Srbiju, investiranje u Srbiju je investiranje u budućnost EU”, poručio je on. Dodao je da je napredak Srbije put ka prosperitetu evropskog kontinenta. “Srbija može da nastavi da računa na EU. Dajemo podršku u jačanju vladavine prava, energetike, inflastrukture”, rekao je on.

Istakao je da oko 200.000 ljudi radi u evropskim kompanijama u Srbiji, najveći deo ulaganja je iz EU, te da je evropska putanja Srbije sa ulaganjima EU dovela do boljeg života u Srbiji.

“Srbija ostaje posvećena evropskom putu sa organizacijma civilnog društva kao što je NALED”, zaključio je šef Delegacije EU u Srbiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: