Španski sud je nedavno naložio biznismenu iz Malage da svojoj bivšoj supruzi isplati 204.000 evra „kao kompenzaciju za neplaćeni kućni rad u kući“ tokom 25 godina braka.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Žena koja je 25 godina svog života posvetila izdržavanju muža preduzetnika i brizi o njihove dve ćerke nedavno je dobila 204.000 (215.000 dolara) nadoknade za sav svoj neplaćeni rad. Par se venčao u junu 1995. godine, kada su bili u dvadesetim godinama, a već sledećeg meseca potpisali su razdvajanje imovine.

U dokumentu je u osnovi navedeno da svaki supružnik zadržava isključivo vlasništvo nad imovinom stečenom tokom braka. Ispostavilo se da je to mnogo više koristilo mužu, koji je pokrenuo više poslova, dok je žena brinula o njihove dve male ćerke i radila sve kućne poslove, prenisu OditiCentral.

„Ona je bila njegova senka, radila je iza njega kako bi on profesionalno rastao i postao nešto“, rekao je ženin advokat na sudu. „Provela je sve to vreme fokusirajući se na svoju porodicu. Da bi se njen muž fokusirao na svoje poslovne projekte, ona je ostala sa devojkama i nikada nisu angažovali spoljnu pomoć.

Porodica se na kraju preselila u različite opštine u Malagi, na osnovu potreba muža, ali kada je on odbio da plati visoko obrazovanje njene 16-godišnje ćerke, prisiljavajući je da radi da bi plaćala školarinu, žena se konačno ohrabrila i podnela zahtev za razvod 2020. Samo zbog potpisane razdvajanja imovine, muž je zadržao većinu vredne imovine, dok je ona dobila samo polovinu zajedničke kuće.

Znajući da je njenom bivšem mužu ostala vredna imovina poput profitabilne farme maslinovog ulja, luksuznih automobila i drugih nekretnina, a ona nije imala šta da pokaže za sav trud koji je uložila tokom 25 godina braka, žena je odlučila da tužiti za odštetu u decembru 2020.

„Ona je, kao i mnoge druge žene, ceo svoj radni vek provela posvećena ćerkama, dok je njen muž imao vremena da razvije svoju profesionalnu karijeru“, rekla je advokat Marta Fuentes. „I važno je da se to prepozna, da vreme koje su posvetili porodici, a ne profesionalnom životu ima vrednost.

Posle dve godine parnice, sudija iz Malage dodelio je supruzi 204.000 evra nadoknade za njen neplaćeni kućni rad tokom 25-godišnjeg braka, za šta je advokat žene rekao da predstavlja obračunatu minimalnu međuprofesionalnu platu za 25 godina. Kazna uključuje i 1.000 evra mesečne alimentacije za dve ćerke i 500 evra penzije za njihovu majku. Suprug je već najavio svoju nameru da se žali na odluku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: