Podeli vest

Snažna potražnja za dolarom podstaknuta je sumnjom investitora da će Federalne rezerve SAD uspeti da spuste inlaciju a da pri tome ne izazovu recesiju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Shutterstock

Dolar je počeo još jednu trgovačku nedelju blizu 20-godišnjeg maksimuma prema konkurentskim valutama, nakon šest uzastopnih nedelja rasta, jer ne jenjava tražnja investitora za dolarom kao sigurnim utočištem usled neizvesnosti vezanih za globalni rast.

Situacija na kripto tržištu danas se malo stabilizovala posle prošlonedeljnog kraha.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosio je jutros na azijskom trgovanju 104,54 poena, nakon što je u petak na kratko prešao nivo od 105 bodova, najviši od decembra 2002, izveštava Rojters.

Snažna potražnja za dolarom kao bezbednim utočištem, podstaknuta je sumnjom investitora da će Federalne rezerve SAD uspeti da spuste inlaciju a da pri tome ne izazovu recesiju, kao i zabrinutošću zbog usporavanja globalnog rasta koji proizilazi iz ukrajinske krize i ekonomskih efekata kineske politike nultog kovida.

Evro je počeo ovu sedmicu blizu najnižeg nivoa od početka 2017, pod pritiskom jačanja dolara i izloženosti evropske privrede uticaju sukobu u Ukrajini.

Jedinstvena valuta se trgovala rano jutros za 1,0398 dolara, tek neznatno iznad najnižeg nivoa od početka 2017. godine od 1,0354 dolara na koji je pala u četvrtak.

Britanska funta se minimalno oporavila danas na 1,2256 dolara, nakon pada prošle nedelje na samo 1,2156 dolara, čemu su doprineli slabiji podaci od očekivanih o bruto domaćem proizvodu u prvom kvartalu.

Japanski jen je danas blago skliznuo prema dolaru na 129,43 jena za dolar. Nacionalna valuta Japana je prošle sedmice prvi put zabeležila nedeljni dobitak od početka marta, zaustavljajući višenedeljni silazni trend.

Kripto tržišta, na kojima se trgovina odvija non-stop, imala su miran vikend posle snažnih trubulencija prošle sedmice izazvanih padom vrednosti stejblkoina TeraUSD na nula dolara, zbog čega je vezanost tog novčića za dolar prekinuta.

Bitkoin se trgovao jutros u Aziji za oko 31.000 dolara, nakon što je prošlog četvrtka pao na 21.400 dolara, na najniži nivo od decembra 2020.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: