Podeli vest

Dolar je pao prema evru i funti blizu najnižeg nivoa u poslednjih nekoliko meseci.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Pixabay

Dolar se spustio danas prema evru i funti blizu najnižeg nivoa u poslednjih nekoliko meseci, nakon noćašnjeg pada podstaknutog podacima o snažnijem usporavanju američke inflacije u novembru nego što se očekivalo.

Izveštaj Ministarstva rada SAD-a o usporavanju inflacije, koji je objavljen u utorak, pojačao je opklade tržišnih aktera da će Federalne rezerve (FED) krenuti putem ublažavanja podizanja referentne kamate.

Nakon četiri uzastopna povećanja stope od 75 baznih poena očekuje se da će američka centralna banka podići ključnu kamatu za 50 baznih poena na završetku današnje dvodnevne sednice.

Evro je ostao stabilan prema dolaru i trguje se za 1,0642 dolara, što je nedaleko od njegovog šestomesečnog najvišeg nivoa od 1,0673 dolara, koji je dotakao na prethodnoj sesiji, posle objave američkih podataka o rastu potrošačkih cena, izveštava Rojters.

Funta, koja je takođe dostigla šestomesečni maksimum posle izveštaja o inlaciji u SAD, trguje se za 1,2376 dolara, nakon kratkog pada kada su britanski podaci o inflaciji pokazali da manji rast potrošačkih cena nego što se predviđalo. Ipak, međugodišnja novembarska inflacija od 10,7 posto i dalje je bolno visoka za britanske potrošače, ocenjuje Rojters.

Indeks dolara, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, neznatno se oporavio na 103,91 poena sa noćašnjeg šestomesečnog minimuma od 103,57 poena, na koji se spustio posle podataka o američkoj inflaciji.

Dolarski indeks je prema korpi valuta pao za 9,0 procenata sa septembarskog 20-godišnjeg maksimuma, pošto su očekivanja vezana za nivo i podizanje referentne kamate u SAD, koja su podsticala rast dolara, počela da popuštaju.

Prema japanskom jenu, dolar je oslabio danas za 0,2 odsto na 135,27 jena, nakon pada od 1,5 procenata u utorak.

Dolar se prema švajcarskom franku trguje po kursu od 0,9277 franaka, nakon što je u utorak dotakao osmomesečni minimum od 0,9230 franaka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: