Podeli vest

Evro, valuta sa najvećim ponderom u dolarskom indeksu, drži se danas stabilno na 1,02045 dolara, posle skoka od 0,82 odsto na noćašnjem trgovanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Pixabay

Dolar je pao danas na tronedeljni minimum prema jenu posle komentara predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela koji su ublažili zabrinutost investitora zbog nastavka agresivnog monetarnog pooštravanja u SAD.

Američka valuta je potonula na 135,105 jena, što je njena najniža vrednost od 6. jula, nakon što je FED podigao referentnu stopu za očekivanih 75 baznih poena kako bi zauzdao inflaciju, napominjući da iako je tržište rada i dalje snažno, drugi ekonomski pokazatelji popuštaju.

Kurs dolar-jen je veoma osetljiv na promenu prinosa na američke državne obveznice, koji su pali posle izjave Pauela da na osnovu snage zaposlenosti ne veruje da je privreda u recesiji, i da nije nužno da dođe do recesije da bi se ukrotila pregrejana inflacija.

Dolar je, prema poslednjim podacima sa tržišta, u padu prema japanskoj valuti za 0,8 odsto na 135,525 jena, prenosi Rojters.

Prinos na dvogodišnje američke trezorske zapise, koji je posebno osetljiv na očekivanja vezana za monetanu politiku, potonuo je bilzu najnižeg nivoa ove nedelje, na 2,9979 posto. Ipak, i dalje je za oko 20 baznih poena iznad prinosa na 10-godišnje obveznice, što se tumači kao signal nadolazećeg privrednog pada.

Da li će se američka privreda naći u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kada se zabeleži pad u dva uzastopna kvartala, biće poznato kasnije danas, kada budu objavljeni podaci za drugo tromesečje. Bruto domaći proizvod SAD je u prva tri meseca 2022. pao za 1,6 posto.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih konkurenata, skliznuo je za 0,05 procenata na 106,31 poena, nakon pada od 0,59 posto tokom noći.

Evro, valuta sa najvećim ponderom u dolarskom indeksu, drži se danas stabilno na 1,02045 dolara, posle skoka od 0,82 odsto na noćašnjem trgovanju.

Britanska funta je napredovala prema dolaru za 0,05 posto na 1,21640 dolara, nastavljajući uspon od juče kada je ojačala za 1,06 procenata.

Na kripto berzama, bitkoin je porastao za 1,33 odsto na 23.081,18 dolara, nakon rasta od preko 8,0 procenata na prethodnoj sesiji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: