Evro je pao za 0,4 posto na 0,9692 dolara, a i britanska funta je oslabila četvrtu sesiju zaredom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dolar
Foto: Shutterstock

Dolar je ojačao danas pošto su investitori usmerili pažnju na predstojeći izveštaj o inflaciji u SAD, koji treba da bude objavljen kasnije ove nedelje, a za koji se očekuje da će pokazati da su pritisci na cene i dalje jaki.

Istovremeno, evro je pao za 0,4 posto na 0,9692 dolara, a i britanska funta je oslabila četvrtu sesiju zaredom, čak i nakon što je Banka Engleske (BoE) povećala podršku domaćem finansijskom tržištu kako bi ublažila zabrinutosti vezane za okončanje njene šeme hitne kupovine obveznica, izveštava Rojters.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, funta se trguje za 1,1046 dolara, što je za 0,42 procenta slabiji nivo nego na prethodnoj sesiji, ali ipak iznad rekordnog minimuma od 1,0327 dolara zabeleženo 26.septembra.

Snažne turbulencije su zahvatile tržište kapitala u Velikoj Britaniji krajem septembra nakon što je vlada objavila plan o smanjenju poreza na dohodak najbogatijih građana i velikom zaduživanju države. To je izazvalo oštar pad funte i primoralo BoE da interveniše kako bi podržala tržište obveznica.

Britanska centralna banka je saopštila danas da je spremna da kupi državne pozlaćene obveznica za čak 10 milijardi funti (11,07 milijardi dolara), što je duplo više od prvobitno najvljenog iznosa. Takođe je osmislila novu šemu kako bi olakšala bankama pristup gotovini.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao je danas za 0,33 odsto na 113,18 poena sa prošlonedeljnog najnižeg nivoa od oko 110 bodova, krećući se ponovo polako ka septembarskom 20-godišnjem maksimumu od 114,78 poena.

Tržišni analitičari procenjuju da će podaci o inflaciji u SAD, koji treba da budu objavljeni u četvrtak, pokazati blago usporavanje potrošačkih cena sa avgustovskog nivoa od 8,3 odsto na 8,1 posto u septembru na godišnjem nivou, dok, s druge strane, očekuju da će bazna inflacija porasti na 6,5 procenata sa ranijih 6,3 posto.

Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD na 3,5 odsto u septembru i veći broj novootvorenih radnih mesta od očekivanog, podstakli su prinose na američke državne obveznice pošto su trgovci povećali opklade da će Federalne rezerve podići referentnu kamatu za još 75 baznih poena u novembru, na četvrtm sastanku zaredom.

Geopolitičke tenzije i porast cena nafte takođe su izazvali ponovnu nervozu na tržištima u pogledu ekonomskog rasta, gurajući investitore nazad ka dolaru.

Rusija je gađala danas prijektilima Kijev i druge ukrajinske gradove kao odgovor na eksploziju koja je pogodila njen jedini most na Krimu.

Ruska rublja je prvi put od 7. jula pala na 63 rublje za dolar za dolar.

Japanski jen beleži neznatno kretanje nakon pada ka nivoima koji su podstakli Banku Japana da interveniše na deviznom tržištu kako bi podržala domaću valutu. Jen se trguje danas po kursu od 145,49 jena za dolar.

Kineska valutna tržišta su ponovo počela da rade posle jednonedeljne pauze zbog državnog praznika. Juan se na otvaranju trgovanja menjao na nivou od 7,10 juana za dolar nakon čega je skliznuo na 7,1487.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: