Banke evrozone nemaju nikakve veze sa američkom bankom Silicijumska dolina (SVB), koja je doživela kolaps, i banke u zoni evra su u dobrom stanju, izjavio je danas predsedavajući ministara finansija evrozone Paskal Donahu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

novac
Foto: Pixabay

„Problemi proizilaze iz specifičnog poslovnog modela banke Silicijumska dolina.

A slika ovde u Evropi je veoma različita. Naše banke su generalno u dobrom stanju“, rekao je Donahu na konferenciji za novinare nakon razgovora ministara finansija evrozone.

Donahu je istakao da su banke u evrozoni poslednjih godina izuzetno ojačale i da su pod nadzorom nacionalnih i evropskih vlasti, kao i da se Bazelski okvir primenjuje na sve banke u EU, preneo je Rojters. Kolaps banke Silicijumska dolina (SVB), najveći je bankrot jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine.

Ta banka, koja je godinama finansirala tehnološki sektor, našla se pod pritiskom jer su mnoge startap kompanije počele da povlače depozite. Da bi povećala kapital, banka je prvo nedavno prodala raspoložive obveznice, ali uz veliki gubitak, a potom je u sredu objavila plan za prodaju novih akcija da bi prikupila 2,25 milijardi dolara svežeg kapitala.

To je, međutim, izazvalo paniku među građanima i preduzetnicima, koji su samo u četvrtak povukli iz banke 42 milijarde dolara depozita, pa je banka dan završila s negativnim gotovinskim bilansom od gotovo milijardu dolara. Zbog toga je regulator u petak zatvorio banku i preuzeo kontrolu nad preostalim depozitima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: