“Samo mir koji bez nametanja prihvate obe strane, može da traje”, rekao je Dragi i dodao da sankcije Evropske unije Rusiji pokazuju efekat.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

italija
Foto: Shutterstock

Premijer Italije Mario Dragi ziajvio je danas da će Italija nastaviti da podržava zvanični Kijev u ratu sa Rusijom.

Obraćajući se parlamentu, Dragi je rekao da se mora izvršiti pritisak na Rusiju “zbog februarske invazije na Ukrajinu”, a Moskva primora da prekine rat i sedne za pregovarački sto, prenosi Rojters.

“Samo mir koji bez nametanja prihvate obe strane, može da traje”, rekao je Dragi i dodao da sankcije Evropske unije Rusiji pokazuju efekat.

On je dodao da vlada Italije zajedno sa Evropskom unijom i partnerima iz G7 namerava da nastavi da podržava Ukrajinu u skladu sa martovskom odlukom italijanskog parlamenta da se dozvole isporuke oružja.

Dragi je današnjim izjavama, kako ocenjuje Rojters, po svemu sudeći odbacio sugestiju jednog od svojih koalicionih partnera koji smatra da Rim treba da zaustavi izvoz oružja u Ukrajinu.

Dragijeve današnje izjave su date u pozadini sve većeg nezadovoljstva unutar Pokreta 5 zvezdica, najveće stranke u parlamentu, zbog kontinuiranih isporuka oružja Ukrajini.

Lider stranke Ðuzepe Konte postavio je pitanje da li isporuke oružja dodatno podstiču rat i izrazio uverenje da bi naglasak trebalo da se stavi na traženje rešenja putem pregovora.

Ovakav stav je razbesneo bivšeg lidera Pokreta 5 zvezdica, ministra spoljnih poslova Luiđija Di Maja, koji je optužio Kontea za podrivanje vlade i njenih partnera u EU.

Dobro upućeni izvori bliski vladi u Rimu tvrde da se grupa Di Majovih pristalica u parlamentu sprema za istupanje iz Pokreta 5 zvezdica i uspostavljanje nove političke grupe centrista i ukazuju da bi takav raskol uneo dodatnu nestabilnost u Dragijevu višestranačku koaliciju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: