Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da ponašanje dece od petog do osmog razreda treba da bude ocenjivano numeričkom ocenom koja će ulaziti u prosek.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

đukić dejanović
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

“Vaspitanje, odnosno ponašanje, treba da bude ocenjivano kod dece od petog do osmog razreda numeričkom ocenom koja će ulaziti u prosek, jer su deca vrlo zainteresovana da imaju dobar prosek za upis u srednje škole, tako da će to biti jedna mera koju predviđaju zakoni koji će biti na dnevnom redu u oktobru”, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je jedan od planova Ministarstva prosvete promena silabusa, odnosno sadržaja školskih programa sa ciljem povećanja obima znanja u oblasti mentalnog i reproduktivnog zdravlja.

“Visoko obrazovanje mora imati takve sadržaje koji će biti u skladu sa potrebama tržišta rada i moraju se vrlo brzo menjati što će biti moj predlog da oni koji rade na segmentu visokog obrazovanja, u Ministarstvu prosvete angažuju stručnjake da tržište rada diktira profile koje ćemo uz pomoć modernih tehnologija na moderniji način organizovati”, rekla je Đukić Dejanović.

Kada je reč o osnovnom obrazovanju, ona ističe da su izuzetno značajne izmene zakona koje su već pripremljene, a koje se odnose na to da će obrazovanje, odnosno vaspitanje biti značajnija komponenta nego do sada i dodala da silabusi treba da se promene većim obimom znanja iz oblasti mentalnog i reproduktivnog zdravlja.

Govoreći o predškolskom obrazovanju, ministarka je rekla da posebnu pažnju treba posvetiti jaslenom uzrastu budući da roditelji rano počinju da rade i da je nedovoljan broj dece uključen u predškolsko obrazovanje, uzrasta od tri do pet godina svako drugo dete što je kako ističe nedovoljno i dodala da se mora raditi na povećanju kapaciteta.

“Od stručnih timova očekujem da najveći doprinos daju boljoj saradnji roditelja i nastavnika”, istakla je Đukić Dejanović i pozvala sve institucije i pojedince da pomognu da obrazovanje i vaspitanje budu u što kvalitetnijim uslovima. Istakla je da prosvetni radnici moraju imati veće plate i dodala da su to nepravde koje su taložene godinama, a koje treba ispraviti, dok se s druge strane, prema rečima Đukić Dejanović od nastavnika očekuje da pored načina na koji verbalizuje sadržaj koji prenose deci, bude neko kome se deca dive.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: