Domaće predstave “Božanstvena komedija“, “Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ i “Kao i sve slobodne djevojke“ biće izvedene u glavnom programu 57. Bitefa, najavili su danas organizatori.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

pozorište
Foto: Shutterstock

Nadovezujući se na prethodno izdanje Bitefa, kao i na praksu koju je uveo prethodni umetnički direktor festivala Ivan Medenica, publiku će u 57. Bitef uvesti “Božanska komedija” kao predstava – prolog, kaže se u saopštenju.

Iz Bitefa je najavljeno da će predstava reditelja Franka Kastorfa biti izvedena na sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta 3. oktobra (18:00).

Pored “Božanske komedije”, u takmičarskom delu programa publika Bitefa biće u prilici da 6. oktobra (18:00) u Bitef teatru vidi predstavu “Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ autora i koreografa Igora Koruge, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, predstava u produkciji Stanice Servisa za savremeni ples bavi se kompleksnim pitanjem pozicije savremenog plesa u Srbiji, koje se dodatno usložnjava ne postojanjem institucionalnog okvira arhiviranja savremenih plesnih praksi.

“Skrećući pažnju na fenomen neuređenosti polja plesa, Bitef nastoji da doprinese borbi protiv dalje marginalizacije savremenih plesnih praksi”, navodi koselektorka i producentkinja glavnog programa Bitefa Ksenija Đurović.

Komad je nastao u saradnji Koruge sa pionirima domaće plesne scene Anđelijom Todorović, Nelom Antonović, Sanjom Krsmanović Tasić, Tatjanom Pajović, Jelenom Jović i Borisom Čakširanom.

Istog dana, 6. oktobra (20:00) na sceni “Mira Trailović” Ateljea 212 biće izvedena i takmičarska predstava “Kao i sve slobodne djevojke“, u produkciji tog pozorišta, a prema tekstu Tanje Šljivar i u režiji Selme Spahić.

“Predstava je inspirisana istinitom pričom o sedam trinaestogodišnjih devojčica koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji i na hrabar i originalan način bavi se temom tinejdžerske seksualnosti”, kaže se u saopštenju.

Koselektorka i dramaturškinja festivala Tijana Grumić je ocenila da se predstava sjajno uklapa u festival “stavljajući u fokus pitanje generacijskog jaza i nebrige starijih generacija prema mlađima, istovremeno ističući u kojoj meri se glasovi mladih ljudi na ovim prostorima zanemaruju”.

Beogradski internacionalni teatarski festival će biti održan od 3. do 10. oktobra pod sloganom “Snago, ne pristaj da budeš nečija”, sa devet predstava koje stižu u glavni program iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije. Bitef su podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji, Gete Institut, ambasade Nemačke i Grčke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: