Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je potrebno da se podiže svest mladih o mentalnom zdravlju i destigmatizaciji, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO PROSVETE

Kako se navodi, ministarka je to rekla na skupu, kome prisustvuje 46 prosvetnih savetnika iz svih školskih uprava, povodom obuke „Unapređivanje kompetencija zaposlenih u sistemu obrazovanja u oblasti zaštite mentalnog zdravlja mladih“.


Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, a u okviru realizacije aktivnosti Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Vlade Republike Srbije, organizovala je trodnevnu obuku, koja je započela u petak.


Ministarka je poručila da je to obuka kojom se jačaju sopstveni kapaciteti, ali i kapaciteti škola.
“Poremećaji intelektualnog, socijalnog, emocionalnog razvoja, mentalno blagostanje mladih, asertivna komunikacija, kako da se zaposleni nose sa poremećajem ponašanja dece, traumatskim stresom kod dece, kao i sve ostale teme kojima ste se bavili tokom obuke, osnažuju vas za dalji rad sa svim našim psiholozima i pedagozima koji očekuju našu podršku. Važno je da zaposleni u školama blagovremeno prepoznaju i reaguju na određenu situaciju uz uključivanje, ukoliko je potrebno, predstavnika sistema zdravstvene i socijalne zaštite“, istakla je Đukić Dejanović.


Dodala je da je potrebno da se podiže svest mladih o mentalnom zdravlju i destigmatizaciji, jer se izazovi se usložnjavaju.
“Na razvoj deteta i mlade osobe utiče niz faktora i zato je uloga obrazovnog sistema izuzetno važna. Očekujem da ćete kroz obuku stručnih saradnika ohrabriti škole i za realizaciju preventivnih aktivnosti“, rekla je ministarka.


Učesnici obuke će dobiti priručnik „Mentalno zdravlje u školi“ koje je pripremio Institut za mentalno zdravlje, priručnik Ministarstva prosvete „Postupanje ustanova vaspitanja i obrazovanja u kriznim događajima“ i vodič „Vaspitanje u funkciji dobrobiti i celovitog razvoja dece“ (vodič za zaposlene u ustanovama obrazovanja i vaspitanja) koji su pripremili Ministarstvo prosvete i Centar za interaktivnu pedagogiju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: