Podeli vest

Ambasador Srbije Marko Đurić izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Kurti političar nedorastao istorijskom trenutku i istakao da mnogi na funkcijama u SAD znaju koliko njegovo maligno delovanje šteti prilikama u regionu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Đurić je, u intervjuu za Novosti, rekao da postupci Kurtijeve vlade i njega lično često odišu bezobzirnošću, nepravdom i brutalnošću, iza kojih se kriju nesigurnost, oportunizam i kukavičluk.

“Ne verujem da će se Kurti promeniti, ali mu to želim za Novu godinu”, rekao je Đurić. Prema njegovoj oceni, činjenica da su SAD i EU dale izjavu da za učešće na barikadama neće biti gonjenja, kao i to što je više američkih zvaničnika govorilo o tome da razumeju nezadovoljstvo Srba i potrebu da se saslušaju legitimni zahtevi predstavljaju potvrdu da za Kurtija nema blanko čeka.

Đurić je istakao da se tim Srbije u Vašingtonu, u tesnoj koordinaciji sa Beogradom, bori svakodnevno da se naš stav čuje na raznim nivoima, a da Srbija bude doživljena onakovom kakva zaista jeste, kao zemlja koja za sebe traži fer dogovor i koja želi prijateljstvo i saradnju sa SAD, čak i po osetljivom pitanju koje nas je bolno razdelilo u prošlosti.

Đurić je naveo da se, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključio u nastojanja da bude demontirana najnovija eskalacija i da smo u tome uspeli, makar na veoma ograničeno vreme. “Gospoda Eskobar i Hil, zajedno sa Lajčakom, bili su konstruktivni partneri Srbije u prethodnim nedeljama. Neke druge države nisu. Nemamo ništa od toga da te druge države ja ovde prozivam. Svi znamo koje su”, rekao je Đurić.

Naglasio je da će srpska diplomatija raditi na jačanju kapaciteta za uticaj na takve stavove.

“Međunarodne garancije koje smo dobili korak su u pravom smeru u pogledu unapređenja pravnog i političkog položaja naših ljudi na severu i daju njihovoj borbi međunarodni legitimitet. Zato zbog istih i protestuju u Prištini. Da li su one dovoljne – nisu, da li su bolje nego da nema ni njih i da se odmah puca – jesu”, rekao je Đurić.

Na pitanje da li veruje da će Priština formirati ZSO ili će se ići na pokušaje da i to pitanje bude deo pregovora u okviru francusko-nemačkog plana, Đurić je odgovorio da je veoma pozitivno što SAD, iako nisu potpisnik Briselskog sporazuma, danas prednjače među zapadnim državama u pozivanju na to da se uspostavi ZSO.

“Srpski narod na KiM ima dva ključna politička zahteva – povratak na stanje pre februara 2022. (uklanjanje ilegalnih baza) i početak formiranja ZSO. Srbija snažno podržava ove zahteve”, istakao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje kolika je snaga srpskog kokuksa u SAD kada je reč o kreiranju američke politike prema Srbiji, Đurić je rekao da imamo dinamičan tim koji daje nove impulse na svim poljima saradnje i našeg prisustva u SAD.

“Srpski kokus nije samo brojčano udvostručen, on je oživljen. Istaknuti članovi kongresa iz obe partije dizali su svoj glas u korist našeg naroda prethodnih meseci”, naglasio je Đurić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: