Podeli vest

Srbija se gnuša ideje o još jednom regionalnom ratu i za predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije je apsolutni prioritet da održe mir i stabilnost na Balkanu, istakao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić u pismu uredništvu “Vol strit džurnala”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Đurić je, reagujući na tekst koji je objavljen u tom listu 18. marta pod nazivom “Putin želi rat na Balkanu”, istakao da ceni sklonost Ivane Stradner i Marka Montgomerija da objasne spoljne odnose u regionu Balkana, ali je naveo da je duboko razočaran što je pročitao njihovu pogrešnu karakterizaciju namera Srbije u tom članku.

“Mogu sa sigurnošću da tvrdim, kao osoba sa bliskim poznavanjem istorije Srbije i budućih aspiracija, da se moja zemlja gnuša ideje o još jednom regionalnom ratu. Suprotno argumentaciji autora, za našeg predsednika Aleksandra Vučića i našu vladu je apsolutni prioritet da održe mir i stabilnost na Balkanu”, naglasio je Đurić.

Đurić je istakao da je Srbija tražila angažovanje EU i SAD kako bi sprečila premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji se suočio sa globalnom osudom zbog ugnjetavanja 100.000 Srba na Kosovu i Metohiji, da destabilizuje Balkan.

Đurić je ukazao da je to samo jedan od načina na koji Srbija nastavlja da se zalaže za višedecenijsku stabilnost u regionu.

“To je zaista sve što želimo”, poručio je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija je tokom protekle decenije brzo proširila svoju privredu i privlači 65 odsto svih stranih direktnih investicija na Balkanu.

Đurić je podsetio i da je Srbija inaugurisala, promovisala i razvila inicijative za regionalnu saradnju, kao što je Otvoreni Balkan i razvijala snažne odnose sa svim kontinentalnim partnerima, uključujući Ukrajinu.

“Posebno je predsednik Volodimir Zelenski javno zahvalio predsedniku Vučiću na samitu u Albaniji prošlog februara na podršci Ukrajini”, naveo je Đurić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: