Podeli vest

Evropski savet pozvao je sa samita u Briselu na hitnu pauzu u sukobima u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći, a koja bi vodila ka održivom prekidu vatre.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

Evropski savet je pozvao i na bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su se evropski lideri saglasili o jedinstvenoj izjavi o Bliskom istoku, prenosi Gardijan.

“Potpun i bezbedan pristup humanitarne pomoći Gazi je od suštinskog značaja za pružanje pomoći civilnom stanovništvu koje se nalazi u katastrofalnoj situaciji”, naglasio je Mišel.

Evropski savet je izrazio duboku zabrinutost zbog katastrofalne humanitarne situacije u Pojasu Gaze i njenog efekta na civile, posebno decu, kao i neposredne opasnosti od gladi zbog dopremanja nedovoljne količine pomoći u Gazu.

Ističe se da je potpun, brz, bezbedan i neometan pristup humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze od suštinskog značaja za spasavanje života civilnog stanovništva.

U zaključcima se takođe navodi da “treba preduzeti hitne mere da se spreči svako dalje raseljavanje stanovništva” u Pojasu Gaze.

U saopštenju se najoštrije osuđuje Hamas zbog brutalnih i neselektivnih terorističkih napada na Izrael 7. oktobra prošle godine i priznaje pravo Izraela da se brani u skladu sa međunarodnim pravom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: