Podeli vest

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama i specijalni predstavnik predstavnika Srbije Marko Đurić pozvao je članice Saveta bezbednosti da se izradi nova rezolucija o Srebrenici koja će imati konsenzus sva tri entiteta u BiH i koja će voditi ka pomirenju i napretku i imati isti stav prema svim žrtvama rata u bivšoj Jugoslaviji.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

On je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini pozvao SB da razmisli “ne gde smo bili već gde idemo”.

“Dajte da pripremimo novu rezoluciju koja će voditi ka pomirenju i koja će imati konsenzus i voditi ka napretku. Povucite rezoluciju i da imamo isti stav prema svim žrtvama”, rekao je Đurić.

Kako je rekao stvaranje klime poverenja je težak proces za prevazilaženje.

“Dajte pravdu svima i da imamo kosenzus i prevaziđemo podele”, rekao je Đurić.

Đurić je kazao da se obraća u ime Srbije koja štiti mirovni sporazum, ali i koja smatra da treba čuvati sećanje na dignitet više stotina hiljada žrtava, jer bez obzira na naiconalnu i versku pripadnost, žrtve zaslužuju istu pravdu i ravnopravno postupanje i poštovanje.

Kako je rekao Srbija dosledno i uporno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet Republike Srpske i Federacije BiH i naglasio da buduće generacije ne zaslužuju da žive u sistemu koji ponavlja stalno iste narative.

“Mislim da svi treba da pognu glavu pred svim žrtvama u BiH bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost”, rekao je Đurić.

Podsetio je da su mesecima pred raspad bivše Jugoslavije lideri pre nego što su pale prve žrtve, počeli da iskopavaju tela žrtava zločina koji se desio više od pet decenija ranije, a da se sada toliko godina kasnije ponovo povećavaju tenzije i da dolazi do velikih tenzija kod građana koji su toliko propatili.

“Dolazi i do podele u međunarodnoj zajednici. Šta je uzrokovalo takvu reakciju, rezolucija o Srebrenici, koju je sponzorisao i stalni predstavnik BiH bez traženja saglasnosti svih entiteta, u tajnosti, bez pokušaja uvažavanja stotine hiljada drugih žrtava, kao i bez regionalne konsultacije suprotno je dobroj praksi koja je primenjena kada je bio slučaj o rezoluciji o Ruandi”, rekao je Đurić.

Podsetio je da uvek mora da se ima u vidu da pravda mora da bude ista za sve žrtve rata u BiH, jer je to jedini način za mir i pomirenje.

“Razloge za ovu rezoluciju, otkrio je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković kada je nedavno rekao da takva Srbija ne zaslužuje ništa osim prezira, ni ruku saradnje i rekao da želi da otvori sudski postupak protiv Srbije. To govori da ne želi ni pomirenje, ni dobrosusedske odnose”, rekao je Đurić.Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti UN uglavnom su izneli tvrdnje da bi dijalog u BiH trebalo da se nastavi, doda su “destabilizirajuće radnje u BiH suprotne euroatlantskim integracijama i Dejtonu”.

Ambasador BiH Pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija izneo je tvrdnju
da rezolucija o Srebrenici nije kontroverzna već da joj je cilj da se izgradi održivi mir i podrži proces istine, pravde i pomirenja.

“Rezolucija nije pretnja za srpski narod, nego za pojedince imenom i prezimenom. Ne postoje genocidne nacije nego zločinci koji su odgovorni za genocid”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…