Podeli vest

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da je Rusija kategorički protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN i dodao da svaka strana ima svoj dug prema drugom i Srebrenica nije jedini mračna stranica tog rata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Istakao je da promovisanje nacrta rezolucije Generalne skupštine UN o genocidu u Srebrenici krši Dejtonski sporazum.

“Taj nacrt je jednostran i politički motivisan”, ocenio je on.

Dodao je i da Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma kojim je u BiH okončano krvoproliće, ne može da zatvara oči na to što se sada dešava u zemlji.

Prema rečima Nebenzje promovisanje nacrta rezolucije o “genocidu u Srebrenici” krši Dejtonski sporazum, i istakao da je nacrt jednostran i politički motivisan.

“Nacrt rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici je jednostran, politički motivisan i nema veze sa navedenim ciljem ovekovečavanja sećanja na žrtve tragedije 1995. godine. Očigledno je da autori nastoje da u formatu dokumenta GS UN potvrde klasifikaciju istorijskih događaja koja zadovoljava samo njihove interese. Predloženi dokument uopšte ne ispunjava ciljeve promovisanja međuetničkog pomirenja u BiH”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, rane bosanskohercegovačkog društva su previše sveže, a problemi u zemlji suviše ozbiljni da bi se ovaj nacrt izneo na Generalnu skupštinu. Narodi BiH prvo moraju sami doći do konsenzusa u pogledu ocene svoje istorije”, rekao je on, prenosi RTRS.

“Mi smo kategorički protiv ovog nacrta i pozivamo sve razumne države da učine isto”, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, situacija u Bosni i Hercegovini se naglo pogoršava i Savet bezbednosti UN mora da odreaguje i pomogne u sprečavanju sukoba.

“Ne možemo da ostanemo po strani i ne reagujemo na krik za pomoć – rekao je on i pojasnio da pismo srpskog člana predstavništva BiH Željke Cvijanović upućenog članicama SBUN govori o zabrinutosti srpskog stanovništva.

Kako je rekao, 30 godina Dejtonski sporazum je garant mira ali sada se već neko vreme krše njegovi principi navodeći da je poseban problem delovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita koji se ponaša kao “apsolutni vladar”, ali i da ga Zapad samo podstiče na takvo ponašanje.

Predstavnik Kine:Usvajanje rezolucije nije u skladu sa promocijom mira u BiH

Predstavnik Kine pri misiji Ujedinjenih nacija izjavio je da bi predlagači rezolucije o Srebrenici trebalo da se konsultuju sa svim entitetima u Bosni i Hercegovini. On je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bosi i Hercegovini rekao da usvajanje rezolucije bez saglasnosti sva tri entiteta nije u skladu sa promovisanjem mira u Bosni i Hercegovini.

“Spremni smo da konstruktivno učestvujemo u diskusijama i dođemo do rešenja. Poštujemo suverenite i teritorijalni integritet BiH”, rekao je on.

Dodao je da bi trebalo promovisati dijalog i nacionalno pomirenje, ali i da bi nametanje određenih rešenja dovelo do pogoršanja etničkih tenzija”, rekao je on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…