Podeli vest

Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, Srbi mirno protestuju već dva meseca, zahtevajući odlazak pripadnika specijalne policije sa severa Kosova, povlačenje silom nametnutih albanskih gradonačelnika iz opštinskih prostorija, i oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnika, kao i početak formiranja Zajednice srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/

Evropska unije je 3. juna objavila svoj plan za deeskalaciju situacije koji prištinske institucije nisu ispunile. Iz Prištine je saopšteno da je iz i oko opštinskih zgrada povučeno 25 odsto policajaca, što je na terenu neprimetno. Kao i posle sukoba između okupljenih Srba i pripadnika KFOR-a, situacija je ista.

“Nekih blagih možda izmena ima, da su se građani prosto navikli na to odsustvo normalnosti. Recimo radnici opština ne idu posao, tako da mnogi ljudi umesto da odu na svoje radno mesto, prosto odu na protest. Promena suštinskih nema, situacija je ista, sve do ispunjenja zahteva, mislim da se ništa ni ne može očekivati drastično”, kaže za Tanjug novinarka Ivana Vanovac.

Posle poslednjeg sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, konkretnog dogovora nije bilo, a ranije, zbog neispunjavanja zahteva o deeskalaciji, Evropska unija je takozvanom Kosovu uvela kaznene mere. Za građane na severu, deeskalacija će doći onog momenta kada se ispune njihovi zahtevi.

“Deeskalacija bi trebalo da podrazumeva povratak u normalnost, a do njeće doći onog momenta kada se Specijalne jedinice policije budu u potpunosti povukle, ne iz objekata lokalne samouprave, nego uopšte sa severa Kosova, jer nema potrebe da budu tu”, objašnjava Vanovac.

Prištinski zvaničnici i dalje ponavljaju da će se policija povući kada na severu naše južne pokrajine, po njihovim rečima, zavlada vladavina prava. U praksi je to podrazumevalo skoro svakodnevno hapšenje i zastrašivanje ljudi, dodaje Ivana Vanovac koja živi u Kosovskoj Mitrovici.

Ono što je, po njenim rečima potrebno Srbima, jeste mir i jesu novi izbori uz učešće Srba, ali do njih ne može doći, ukoliko se ne ispuni minimum zahteva većinskog naroda.

Dok iz Prištine dolazi najnovija poruka da albanski gradonačelnici neće podnositi ostavke, već da Srbi moraju da pišu peticiju kojom bi tražili izbore, zahtevajući sada i da se prvo ukinu kaznene mere Evropske unije kako bi se izbori održali, situacija na terenu je nepromenjena.

Srbi u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, su i dalje ispred opštinskih zgrada, u njima su pripadnici takozvane Kosovske policije, između su pripadnici KFOR-a, a specijalci su na punktovima širom severa pokrajine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: