Podeli vest

Rusija je spremna da traži načine za mirno rešavanje situacije oko Ukrajine, uprkos tome što Zapad u svim međunarodnim sukobima deluje isključivo u sopstvenim interesima, ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa afričkim liderima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/Yegor Aleyev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP

“Da li su zaboravili da su uništili Sudan? Jesu li zaboravili šta su uradili u Siriji? Nije ih briga za Povelju UN, a međunarodnog prava se sete samo kada su uvereni da se ti instrumenti mogu upotrebiti protiv nekoga, u ovom slučaju protiv Rusije. Međutim, to ne znači da mi ne želimo i ne tragamo za mirnim rešenjem svakog sukoba”, rekao je Putin, prenosi TASS.

Obraćajući se afričkim liderima, ruski predsednik je pohvalio njihov pristup i ideje koji reflektuju odredbe kineskog mirovnog plana za rešenje sukoba u Ukrajini predstavljenog u februaru.

Sukob u Ukrajini se mora okončati mirnim putem, jer to ispunjava interese obe strane, ocenio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

Govoreći na sastanku Afričke mirovne misije za Ukrajinu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu Rusija-Afrika, Ramafosa je rekao da će obnova mira zadovoljiti interese čitavog čovečanstva, ali i Rusije i Ukrajine.

On je naveo da se sve prisutne afričke države zalažu za mir, dodajući da to potvrđuje poseta njihovih lidera Moskvi. Južnoafrički predsednik predočio je da su “pregovori i dijalog, kao i privrženost Povelji UN neophodni za mirno i pošteno rešavanje sukoba”.

“Afrička inicijativa zaslužuje najveću pažnju i ne treba je potcenjivati”, rekao je predsednik Republike Kongo Denis Sasu Ngeso, pozivajući da se “okonča rusko-ukrajinski sukob”. Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat ocenio je da je ukrajinski sukob negativno uticao na ceo svet. “Naravno, zabrinuti smo i zbog pitanja snabdevanja žitom. Neophodno je da se hitno i brzo reši problem isporuka hrane u zemlje kojima je potrebna”, rekao je on Mahamat.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: