Podeli vest

Federalna porota u američkoj saveznoj državi Montani, podigla je optužnicu protiv dvojice muškaraca optuženih da su ustrelili oko 3.600 ptica, uključujući zakonom zaštićene ćelave i zlatne orlove, i prodali njhova tela na crnom tržištu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/Martin Meissner (STR)

Optužnica tereti Sajmona Pola i Trevisa Džona Brensona po 13 tačaka za nezakonitu trgovinu ćelavim i zlatnim orlovima i po jednoj tački za zaveru i kršenje tzv. zakona Lejsi, koji zabranjuje trgovinu ilegalno zarobljenim divljim životinjama, prenosi Rojters.


”Zakon o zaštiti ćelavog i zlatnog orla donet je 1940. da bi zaštitio ćelavog orla, a u njemu se navodi da orao nije samo ptica od biološkog interesa, već nacionalni simbol ove zemlje koji odražava američke ideale slobode”, navodi se u optužnici.


Zakon je proširen 1962. kako bi se odnosio i na zlatne orlove.


Brenson, Pol i drugi su lovili i ubijali hiljade ptica, uključujući orlove, u indijanskom rezervatu Flethed i na drugim mestima, a zatim ih ilegalno prodavali za značajne sume novca širom SAD i u inostranstvu, navodi se u optužnici.


”Kada je Brenson stigao u indijanski rezervat Flethed, Pol bi se našao sa njim i pomogao mu u ubijanju, transportu i otpremi ćelavih i zlatnih orlova za buduću prodaju na crnom tržištu”, navodi se u optužnici.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: