Podeli vest

Žene u tim godinama se približavaju menopauzi i verovatno će već imati određene zdravstvene komplikacije zbog hormonskih promena koje se dešavaju u telu u ovom periodu. Više zdravstvenih problema s kojima se suočavaju žene starije od 40 godina otkrivamo u nastavku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels


Sa starenjem, naše telo prolazi kroz promene, a rizik od različitih bolesti se s vremenom povećava. Žensko telo je nakon 40. godine sklonije raznim zdravstvenim komplikacijama, jer efekti starenja, loše životne navike, genetske predispozicije i drugi faktori mogu negativno uticati na naše zdravlje.

Žene se u ovom periodu približavaju menopauzi i verovatno će već imati određene zdravstvene komplikacije zbog hormonskih promena koje se događaju tada. Međutim, odgovarajućom brigom o zdravlju možemo ublažiti negativne efekte starenja. To uključuje zdravu ishranu, brigu o mentalnom zdravlju, kvalitetan san i redovnu fizičku aktivnost, navodi Zadovoljna.si.

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se susreću žene starije od 40 godina

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je vrlo neugodno i bolno stanje, a šansa za njegovo nastajanje povećava se sa starenjem. Osim starenja, nastanak kamena u bubregu može pokrenuti i niz drugih faktora.

Opšte je mišljenje da je kamen u bubregu češći kod muškaraca, ali može se pojaviti i kod žena. Jaki bolovi u leđima, krv u mokraći, povišena temperatura, groznica, povraćanje, peckanje pri mokrenju su samo neki od simptoma koji ukazuju na mogućnost prisustva kamena u bubregu.

Foto: Pexels

Artritis

Žene starije od 40 godina imaju povećan rizik od razvoja artritisa, posebno ako postoje genetske predispozicije za tu bolest.

Dijabetes

Iako se danas dijabetes može javiti i kod mlađih ljudi, rizik od dijabetesa kod žena značajno raste kada uđu u tzv. “odraslo doba”. Umor, jaka žeđ, povećano mokrenje, zamagljen vid, gubitak težine i osetljive desni su samo neki od simptoma dijabetesa kod žena.

Osteoporoza

Nakon 40. godine, kod žena dolazi do smanjenja koštane gustine, posebno zbog hormonskih promena s kojima se suočavaju u toj dobi. Preporučuje se ženama da povećaju unos kalcijuma i vitamina D kako bi očuvale zdravlje kostiju.

Urinska inkontinencija

Ovo je vrlo čest zdravstveni problem kod žena, jer starenjem živci koji pomažu u radu mokraćnog mehura oslabe i izgube elastičnost. Zbog toga može doći do urinske inkontinencije, što može pogoršati kvalitet života i uzrokovati anksioznost, depresiju, probleme u seksualnim odnosima itd.

Gojaznost

Samo nekoliko godina unazad, gojaznost se smatrala samo nuspojavom starenja, no danas su istraživanja pokazala da može dovesti do razvoja mnogih drugih bolesti. Zato je važno s godinama obratiti pažnju i na indeks telesne mase.

Žene u zrelim godinama, zbog hormonskih promjena, često su podložne dobijanju na težini, stoga je važno obratiti pažnju na ishranu i redovno se baviti fizičkom aktivnošću ili bilo kojom drugom telesnom aktivnošću.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: