Podeli vest

Recept za uspeh Aleksandra Vučića na jučerašnjim predsedničkim izborima u Srbiji leži u ekonomiji, ocenjuje Dojče vele (DW)

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Aleksandar Vučić
Foto: Shutterstock

Recept za uspeh Aleksandra Vučića na jučerašnjim predsedničkim izborima u Srbiji leži u ekonomiji, ocenjuje Dojče vele (DW) koji, kao i pojedini zapadni mediji, u komentarima preliminarnih rezultata izbora ističe da u novom mandatu dosadašnjem šefu države predstoji balansiranje između Moskve i Zapada.

Stari predsednik je novi predsednik, čiji recept za uspeh leži u ekonomiji, navodi DW u osvrtu na jučerašnje predsedničke,parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji.

“Mlađa generacija često sedi na spakovanim koferima, ako već odavno nije u Beču ili Frankfurtu. Oni koji ostaju retko imaju nešto protiv Vučića. Srpski BDP po glavi stanovnika je u prošlih pet godina porastao za zavidnih četrdeset odsto. Nezaposlenost se smanjila, državni dug se držao u granicama, devizne rezerve su izdašne. To očigledno pali jer se oseti u frižideru i na bankovnom računu”, navodi nemački medij.

Komentarišući stav Beograda prema ratu u Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji, DW ocenjuje da je bliskost Beograda Moskvi “na teškom ispitu tokom rata u Ukrajini”.

Vučić je “odbio sankcije, ali tada su važila pravila predizborne borbe u Srbiji”, dok je, posle izbora, kada je dobio podršku,”jedino pitanje šta će sa tom podrškom”.

“Ruski napad na Ukrajinu otvorio je Beogradu diskontnu ponudu iz Brisela. To je istorijska šansa. Srbija treba da bude evropska i evropejska. To bi bilo dobro za ceo region”, navodi Dojče vele.

U svom osvrtu na izbore u Srbiji, Politiko ocenjuje da će se Vučić sada suočiti s pitanjima da li će moći da nastavi da balansira između Moskve i Zapada.

“Vučić će sada biti na novom testu zbog nedvosmislenog stava o ratu Rusije u Ukrajini”, piše Politiko.

U prvom osvrtu na rezultate izbora u Srbiji, Si-En-En (CNN) prenosi da je Vučić ukazao da je sukob u Ukrajini imao uticaja na predizbornu kampanju i da Srbija ne planira da, kako zaključuje taj američki medij, odstupi od igre balansiranja između puta ka članstvu u EU i bliskih odnosa s Rusijom i Kinom.

“Ono što je važno i za Evropljane i za Ruse i Amerikance nastavićemo politiku vojne neutralnosti”, rekao je Vucić, kako prenosi CNN.

Politiko primećuje i da je “još jedna velika priča u izbornoj noći”, neočekivani uspeh, kako navodi taj portal, krajnje desnice u Srbiji – pokreta Dveri i Zavetnici, koji će biti parlamentarne stranke.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: