Podeli vest

Ovi izbori doneli više iznenađenja, a jedno do njih i je to što SNS nije osvojila apsolutnu većinu u Beogradu, smatra Stefan Surlić sa FPN-a

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BILTEN
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Iznenađenja na izborima su velika izlaznost, veliki broj partija koje su prošle cenzus i to što SNS nije osvojila apsolutnu većinu, a oko Beograda je velika neizvesnost u kojoj su “veto igrači” SPS i koalicija NADA, ocenio je danas Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Surlić je za Tanjug rekao da je izlaznost bila realno veća od 70 posto, budući da u biračkom spisku ima 6,5 miliona birača, ali realan je broj oko 5,2 miliona birača.

“Zaista svi građani koji su iole politički upućeni i imali su želju, izašli su na izbore. Mi smo čak i iznad evropskog proseka u smislu izlaznosti”, rekao je on.

Dodao je da je iznenađenje što je veliki broj partija prošao cenzus, pa će parlament biti raznovrstan, sa partijama ideološki različitog spektra.

“Iznenađenje je da SNS nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu. Ona mora da ima partnera i suštinski mi ćemo imati obaveznu koalicionu vladu”, rekao je Surlić dodajući da je, kad je reč o partnerima SNS, postavlja pitanje da li će to biti Savez vojvođanski Mađara i da li će i dalje biti u koaliciji sa SPS.

Surlić je ocenio da su tri političke opcije koje su jasno profilisane kao desne ušle u parlament, od kojih je jedna formalno socijalistička, ali “poruke koje su slali jesu više desno”.

“Ne bih rekao da je to apsolutno neko skretanje u desno, ili da će parlament u budućnosti biti izrazito desno. Reč je o 15 posto koje obuhvataju stranke desnice, što je u evropskom proseku. Svakako da će njihov glas biti veći,kao i mogućnost da u parlamentu prezentuju svoje političke ideje i stavove, i da će oni trasirati dalju debatu po pitanju EU, odnosa sa Rusijom, Kinom, i naravno po pitanju unutrašnje politike”, smatra Surlić.

Komentarišući rezultate beogradskih izbora, Surlić je ocenio da je reč o velikoj neizvesnosti.

“Rezultati pokazuju da i jedna i druga strana nisu zadovoljne, SNS je očekivala ubedljivu pobedu, da će rezultat bit izvestan, opozicija je najavljivala pobedu i preuzimanje Beograda. Još uvek nemamo neku konkretnu procenu koja bi značila ko će činiti sigurnu vlast u Beogradu”, rekao je on.

Dodao je da u Beogradu postoje posebni, veto igrači, sa najvećim koalicionim potencijalom. “Verujem da su to SPS i Koalicija NADA”, rekao je on.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: