Podeli vest

Uz finansijsku podršku Evropske unije i u saradnji sa Ministarstvom privrede, zahvaljujući programu Evropske banke za obnovu i razvoj 419 srpskih preduzeća uspešno je realizovalo investicione projekte i unapredilo svoju konkurentnost, saopšteno je iz EBRD-a.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

finansje
Foto: Pixabay

Putem programa, preduzeća su obezbedila finansiranje za investicije u iznosu od 107 miliona evra u kreditima od EBRD-a, uz dodatnih 9,5 miliona evra podsticajnih grantova od Evropske unije iz nacionalnih i regionalnih pretpristupnih fondova.

Sredstva EU u iznosu od približno 10 miliona evra obezbeđena su na predlog Ministarstva privrede.

Delegacija EBRD, Evropske unije i Ministarstva privrede posetila je jedno preduzeće koje je učestvovalo u programu, reč je o MNG Plastik Gogić koje se bavi proizvodnjom plastičnih kanti za otpad, kaca, kao i sedišta za sportske stadione, investirala je u centralizovani sistem za prenos sirovina iz silosa do proizvodnog pogona.

Suvlasnik kompanije Goran Gogić kaže da su tom investicijom ostvarili veću produkitvnost uz značajna smanjena otpada kao i energije, ali i poboljšanja u pogledu kvaliteta proizvoda i unapređenje zaštite i bezbednosti na radu.

Direktorka EBRD-a za finansijske institucije za zapadni Balkan i istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević ocenila je da pristip finansijskoj podršci može podstaći lokalne firme da ulažu u jačanje svoje konkurentnosti.

“Drago nam je što vidimo da je naša podrška stigla do tolikog broja lokalnih firmi u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima, Evropskom unijom i Ministarstvom privrede Srbije, nastavljamo da poboljšavamo pristup finansijama za MSP u Srbiji kroz nove programe podrške koji će uskoro uslediti”, rekla je ona.

Šef operativnog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke kaže da su mala i srednja preduzeća od vitalnog značaja za privrede Zapadnog Balkana.
“Nadovezujući se na našu dugogodišnju saradnju sa ERBD u Srbiji, nastavljamo da podržavamo MSP u jačanju njihove otpornosti i ulaganju u održivi rast. Projekti koje finansira EU u Srbiji promovišu otvaranje novih radnih mesta, ekonomski i tehnološki razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira, što sve doprinosi poboljšanju ekonomskog pejzaža”, rekao je Klaucke.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…