Podeli vest

Evropska Komisija usvojila je danas predlog Uredbe o izmenama i dopunama postojećeg mehanizma za suspenziju viza, kako bi se sprečila zloupotreba bezviznog režima koji EU ima sa 60 zemalja koje nisu članice.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska komisija
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias/file

U okviru paketa o novim merama za jačanje bezbednosti EU i upravljanja migracijama, predloženo je proširivanje osnova za suspenziju putovanja bez viza u zemlje šengenskog prostora, jer u ovom trenutku taj mehanizam može da se pokrene u određenim slučajevima, poput iznenadnog i velikog povećanja neregularnih migracija ili bezbednosnih rizika.

Pored toga, predloženo je i da se poveća trajanje postupka za izdavanje viza, kao i uvođenje nove hitne procedure radi bržeg reagovanja u slučaju iznenadnog osporavanja bezviznog režima.

U okviru predloga objavljen je i 6. izveštaj Mehanizma za suspenziju viza, u kojem se daje pregled bezviznog režima EU sa Srbijom, Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom, kao i sa bezviznim zemljama Pacifika i Kariba koje funkcionišu sa programima ”državljanstva u zamenu za investicije”.

”Bezvizni režim može biti izvor povećanog broja neregularnih dolazaka i bezbednosnih izazova za EU. Ovaj predlog za izmenu trenutnog mehanizma za suspenziju viza omogućiće državama članicama da se bolje suprotstave mogućim zloupotrebama putovanja bez viza”, navodi se u saopštenju EK.

Napominje se da EU trenutno ima bezvizni režim sa 60 zemalja koje nisu članice EU, i da putovanje bez viza suštinski olakšava međuljudske kontakte i jača poslovne, društvene i kulturne veze između EU i partnerskih zemalja, ali da održavanje efikasnog i bezbednog sistema zahteva ”stalnu budnost”.

EK: Srbija pooštrila viznu politiku, potrebno dodatno usklađivanje sa EU

Evropska komisija je danas objavila izveštaj o mehanizmu za suspenziju viza, u kom se navodi da je Srbija prošle godine pooštrila viznu politiku, ali da se od nje očekuje dodatno usklađivanje sa viznom politikom Evropske unije. Kako je navedeno, koordinisanim naporima sa Evropskom unijom, Srbija je uvela vize za državljane Burundija, Tunisa, Gvineje Bisao, Indije, Bolivije i Kube.

Međutim, iz Evropske komisije ističu da je potrebno uvesti vize za državljane još 16 zemalja, među kojima su, između ostalih, Rusija, Kina, Turska, Belorusija i Azerbejdžan.

U izveštaju je ocenjeno da se Srbija pozitivno angažovala na sprovođenju Akcionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan i doprinela upravljanju migracionim tokovima ka EU. EK je navela da je Srbija u avgustu 2022. godine usvojila novu strategiju integrisanog upravljanja granicom za period 2022-2027 i akcioni plan za period 2022-2024, kao i da jačanje kontrole na granicama i povećanje napora na otkrivanju i sprečavanju krijumčarenja izbeglica i migranata, treba da ostane prioritet.

“Srbija je 2022. godine preduzela niz mera za pooštravanje uslova za dobijanje vize i ulazak u zemlju”, navodi se u izveštaju. Ističe se da je Srbija nastavila dobru saradnju sa Evropolom, kao i da je nastavljena dobra saradnja sa Evroxast-om u vezi sa krivičnim pitanjima, posebno preko srpskog tužioca za vezu. Pored usklađivanja sa viznom politikom EU, Evropska komisija od Srbije očekuje da brzo finalizuje pregovore o novom Sporazumu o statusu Fronteksa sa Evropskom unijom, kao i da u potpunosti primeni klauzulu koja se odnosi na državljane trećih zemalja iz sporazuma o readmisiji između EU i Srbije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: