Podeli vest

Treći međunarodni strateški forum “Pojas i put” otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Svečanom otvaranju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju naše zemlje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Samit je uvodnim obraćanjem otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping, a nakon njega obratiće se predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Indonezije Đoko Vidodo, predsednik Argentine Alberto Fernandez, predsednik Vlade Etiopije Abi Ahmed i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Forumu prisustvuju brojni predsednici država, premijeri i predstavnici država iz Azije, Latinske Amerike, Afrike, zatim zvaničnici Francuske, Grčke, kao i mađarski premijer Viktor Orban.

Učešće su otkazali predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, kao i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan.

Na samitu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative “Pojas i put”, a koja je Srbiji, prema rečima predsednika Vučića, donela mnogo dobrog, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.

Tokom dana, predsednik Vučić učestvovaće na prvoj sesiji Foruma na visokom nivou na temu “Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji”.

Takođe, biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

Zahvaljujući Inicijativi “Pojas i put”, koju nazivaju i lendmark projektom kineskog predsednika Sija za proširenje uticaja Kine u svetu, iz siromaštva je izvučeno skoro 40 miliona ljudi.

Širom sveta – Azije, Latinske Amerike, Afrike i delova Evrope realizovani su i realizuje se 3.000 projekata – grade se luke, mostovi, putevi, železnice, elektrane, telekomunikacione mreže i druga infrastruktura u cilju podsticanja trgovine i ekonomskog rasta.

Forum “Kvalitetna saradnja na Pojasu i putu: Zajedno za zajednički razvoj i prosperitet” prvi je forum na visokom nivou od 2019. godine, kada je predsednik Vučić imao priliku da bude jedan od tri svetska lidera kojem je povereno da održe završno obraćanje i kada je sa Sijem, između ostalog, razgovarao o načinima kako da se još brže dovede do sprege Inicijative “Pojas i put” sa strategijom reindustrijalizacije Srbije.

Dvojica predsednika sastala su se i na ovom Forumu, nakon čega je Vučić izrazio zadovoljstvo zbog ocene Sija da je “naše prijateljstvo prošlo test teških vremena”.

Na marginama Foruma održava se i konferencija preduzetnika.

Srbija je važan partner Inicijative “Pojas i put”, a koja je inspirisana drevnim Putem svile i među prvim je potpisnicima Sporazuma o saradnji širom Evrope.

Srbija je u Kini potpisala brojne sporazume sa mnogim kompanijama i kineskim državnim institucijama, među kojima su tri strateška dokumenta o saradnji.

Predsednik Vučić izjavio je da Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisan u Pekingu, otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, a trebalo bi da stupi na snagu od juna.

Ministarstvo građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture potpisalo je tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji, a vrednost tih ugovora je skoro četiri milijarde evra i donosi skoro 300 kilometara novih puteva.

Potpisan je i Sporazum o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara.

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming, je u intervjuu za Tanjug podsetio na neke od najznačajnijih rezultata prethodna dva foruma i incijative “Pojas i Put”.

“U proteklih deceniju, trgovinska razmena Kine i zemalja okupljenih oko inicijative Pojas i put dostigla je kumulativno 19,1 bilion američkih dolara, uz godišnju stopu rasta od 6,4 odsto. Kumulativni iznos dvosmernih investicija porastao je na 380 milijardi dolara, od čega 240 milijardi čine strane direktne investicije iz Kine u druge zemlje”, rekao je on i dodao da je zahvaljujući toj saradnji otvoreno je 420.000 novih radnih mesta i skoro 40 miliona ljudi je izvučeno iz siromaštva.

Inicijativa “Pojas i put” je, kako kaže, izrasla u međunarodno javno dobro i platformu za međunarodnu ekonomsku saradnju, ne samo da je podstakla međusobnu povezanost i ekonomski i društveni razvoj svih zemalja i poboljšala živote njihovog stanovništva, već je doprinela i zdravom razvoju ekonomske globalizacije, rešavanju globalnih razvojnih problema i usavršavanju sistema globalnog upravljanja, pokazajući kinesku mudrost.

“Držeći se koncepta otvorenosti, zelenog i integriteta, od 2013. potpisali smo sporazume o saradnji u okviru Pojasa i puta sa više od 150 zemalja i više od 30 međunarodnih organizacija, na principima zajedničke izgradnje, konsultacije i ostvarivanja zajedničkih interesa, a u cilju postizanja visokog standarda, unapređenja održivosti i stvaranja dobrobiti za ljudski život”, naveo je ambasador.

Ambasador naglasio da dodatni značaj Forumu daje i obeležavanje desetogodišnjice inicijative Pojas i put.

U okviru te Inicijative Kina gradi šest ekonomskih koridora – Novi Evroazijski kopneni koridor – železničku liniju od Kine do Roterdama. Drugi je Kina-Mongolija-Rusija, treći je na ruti Kina-Centralna Azija-Zapadna Azija, četvrti Kina-Indokina, peti je Kinesko-Pakistanski, a šesti na ruti Bangladeš-Kina-Indija-Mjanmar.

Na otvaranju Drugog foruma Inicijative Pojas i put, u aprilu 2019. posvećenom toj inicijativi, koji je okupio oko 40 šefova vlada i država, Si je obećao “nultu toleranciju” za korupciju, u okviru inicijative.

Učesnici foruma trebalo bi, kako je rekao ambasador Kine, zajedno da daju novi doprinos razvoju globalne ekonomije i veruje da će srpski i kineski zvaničnici postići novi konsenzus i rezultate u različitim oblastima kao što su politika, ekonomija, trgovina i kultura.

“Očekujem da će podeliti dobre vesti sa nama”, rekao je Li Ming, koji je takođe u Pekingu kako bi bio uz srpsku delegaciju i kako bi njen boravak, kako navodi, bio uspešan u svim aspektima.

U početku, bile su najavljene investicije u infrastrukturne projekte na tzv. Novom putu svile u vrednosti oko 500 miliijardi dolara, dok se sada prema nekim procenama, iako nema zvaničnih podataka, govori da su u pitanju projekti vredni i više od četiri biliona dolara, u oko 150 zemalja sveta.

Ulaganje u pruge, saobraćajnice, luke, železare i drugo treba da pomognu izvoz kineske privrede i plasiranje viška kapitala u svetu.

Srbija je prošle godine ostvarila sa Kinom spoljno-trgovinsku razmenu u vrednosti većoj od šest milijardi dolara i kineske kompanije učestvuju u infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbiji.

Jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte koja bi, prema najavama, kroz Srbiju trebalo da bude gotova do 2024. godine, a kroz Mađarsku tokom 2025.

Kineske firme učestvovale su u izgradnji više deonica autoputa “Miloš Veliki” i sada grade deonicu od Pakovraće do Požege i gradiće u nastavku do Duge Poljane, a učestvovale su i u završetku obilaznice oko Beograda do Bubanj Potoka.

Napravile su ranije i Pupinov most na Dunavu između Zemuna i Borče.

Takođe, kineske kompanije su postale strateški partneri u Železari Smederevo i RTB Bor i spadaju među najveće srpske izvoznike.

Kineske firme učestvuju i u izgradnji novog bloka u Termoelektrani Kostolac.

Inače, kritičari Sijeve inicijative za međunarodnu saradnju, a koja je u delu sveta proglašena za inicijativu veka, zameraju mu da favorizuje firme bazirane u Kini i da ona predstavlja, kako kažu, “dužničku zamku” za zemlje koje dobijaju zajmove od kineskih banaka za izgradnju infranstrukture.
Prvi Forum održan je 2017. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: