Podeli vest

Evropska komisija predložila je da se ukinu vize za građane na KiM kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska komisija
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias/file

U predlogu o izmenama i dopunama Uredbe (EU) 2018/1806 u vezi sa nosiocima srpskih pasoša izdatih od Koordinacione uprave, u koji je Tanjug imao uvid, predlaže se da nosioci srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje to telo, budu oslobođeni od uslova posedovanja vize prilikom prelaska spoljnih granica zemalja članica EU, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Kako se navodi, EK smatra stupanjem na snagu vizne liberalizacije za KiM više nema razloga da nosioci srpskih pasoša na Kosovu budu izuzeti iz bezviznog režima. Komisija navodi da bi očekivanim ukidanjem viza od 1. januara za KiM, srpski građani sa prebivalištem na KiM bili jedina kategorija stanovništva u regionu kojoj bi za putovanje u Šengen zonu bile potrebne vize.

“Svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor. Zato predlažemo da nosioci pasoša koje je izdala Koordinaciona uprava mogu da prelaze spoljne granice zemalja članica bez viza, za boravak ne duži od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana” navodi se u dokumentu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: