Podeli vest

Najgori korona talas svih vremena jenjava. Međutim, molekularni biolog Ulrih Eling sada upozorava na petu korona epidemiju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

KORONA
Foto: Pixabay

Od marta 2020. godine, korona virus nas prati zimu za zimom. U trenutku izbijanja pandemije preduzete su stroge mere, od obaveznih maski do policijskog časa, a sprovedena su pedantna istraživanja vakcinacije, ali četiri godine kasnije izgleda da je bilo malo priprema za talase koji se ponavljaju, prenosi Heute.

Da bi se nešto promenilo, moramo sada da se pripremimo za sledeći talas korone, zahteva molekularni biolog Ulrih Eling: „Možemo li, molim vas, početi da se pripremamo za sledeću sezonu Covida i gripa SAD? Nakon što je talas pre jednog talasa! Postavite vakcinaciju ciljeve, sistematski saznajte koliko je ostvarivo, pripremite se leti, implementirajte na jesen. Za 5. Covid zimu“, poziva stručnjak za Korona na Ks.

Gubitnik vakcine

Javno vidljiva Sari kontrolna tabla za praćenje respiratornih bolesti u austrijskim bolnicama pokazala je preko 3.100 pacijenata sa takvim infekcijama u poslednjoj nedelji 2023. Kovid je imalo 35,8 odsto, a grip 8,3 odsto. To se sada promenilo. Takozvani „pravi grip“ dominira situacijom zaraze u zemlji već nekoliko nedelja.

Istovremeno, stopa vakcinacije protiv gripa u Austriji se vratila na mesto pre pandemije: nakon što se stopa vakcinacije popela na skoro 20 procenata u prvoj godini korona virusa, pala je na nivo iz 2019. od oko 8 procenata.

Korona talas bez iznenađenja

Problem na koji lekari i stručnjaci za koronu stalno ukazuju. U prošlosti, Eling je više puta kritikovao često prekasno ili čak nedostatak priprema za sledeće talase korone. Tako je bilo u zimu 2023: „Nekako imam utisak da je ovaj veliki talas korone iznenadio mnoge ljude“, rekao je Eling.

Stopa vakcinacije protiv virusa korona očigledno je jednako loša kao i stopa vakcinacije protiv gripa; prema rečima stručnjaka, sredinom decembra iznosila je 4,5 odsto. Jedan od razloga za to je nedavno težak pristup vakcinaciji.

On je pozvao da se vakcinacija učini što je moguće lakša – i da se vakcinacije nude u supermarketima ili sličnim lokacijama, na primer. “Moramo da postavimo cilj koliku pokrivenost vakcinacijom želimo da postignemo. A onda samo treba da razmislimo o tome kako ćemo do toga doći.”

Do tačke

  • Molekularni biolog Ulrih Eling već upozorava na sledeću korona zimu i poziva na ranu pripremu za borbu protiv rastuće stope bolesti i visoke stope smrtnosti od gripa u Austriji
  • On kritikuje neadekvatnu pripremu za ponavljajuće talase korona i naglašava potrebu da se rano postave jasni ciljevi vakcinacije i poveća stopa vakcinacije kako bi se bolje pripremili za buduće talase


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: