Podeli vest

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahteve EU i SAD.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eskobar
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ARHIVA

On je novinarima u Prištini rekao da će on i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak u petak obavestiti javnost da li ima napretka ili ne, prenosi Reporteri.

Kako je rekao, Kurti je dužan i da se do petka izjasni o pitanju izbora na severu, kao i da Ohrid nema plan B i da sporazum mora da se primeni. Prema rečima Eskobara, ukoliko Kurti ne prihvati tri uslova, onda je jasno da ne želi saradnju sa SAD i EU i da to ne može da prođe bez posledica, prenosi Kljan Kosova.

On je dodao da su SAD, Evropska unija i svi međunarodni partneri zajedno u zahtevima za smirivanje i normalizaciju situacije i da će, ukoliko se to ne desi, posledice po Prištinu biti dugotrajne i pojasnio da te posledice neće biti usmerene na stanovnike tzv. Kosova.

Eskobar i Lajčak od ponedeljka uveče se nalaze u Prištini gde su razgovarali sa Kurtijem, predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, predstavnicima tri najveće opozicione stranke i Srpskom listom.

Eskobar: Kurti ima nacrt ZSO, ali ga krije

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), ali da ga krije, prenosi “Reporteri”.

On je novinarima u Prištini rekao da nacrt statuta treba odmah da predstavi Vlada u Prištini, kao i da SAD i EU očekuju da će se to uskoro dogoditi, preneo je “Kljan Kosova”.

Prema njegovim rečima, ukoliko se Beograd i Priština ne pridržavaju Briselskog sporazuma, to znači da odbacuju EU. Govoreći o tome da li ZSO treba formirati pre ili posle novih izbora na severu KiM, on je rekao da će redosled prepustiti Specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

”Što se tiče redosleda, prepustiću to EU i gospodinu Lajčaku. Naš stav je da posao treba odmah obaviti. Ne možemo da zanemarimo stvaranje ZSO, koje je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i u Ohridu i u zaključcima Evropskog saveta”, rekao je Eskobar.

Dodao je da, kada razgovara sa Kurtijem i Bisljimijem o ZSO i evropskim integracijama, on od njih samo čuje ”Srbija”, prenosi “Gazeta”.

“Kada razgovaramo sa premijerom i potpredsednikom vlade, oni samo žele da razgovaraju o Srbiji, mi želimo da razgovaramo o većoj integraciji”, rekao je Eskobar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…